Na tych olejach nigdy nie smaż. Wydzielają szkodliwe substancje i mogą zaszkodzić zdrowiu

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Olej to obowiązkowe składnik każdej kuchni. Wzbogaca smak potraw oraz pozwala odpowiednio je przyrządzić. Nie każdy jednak wie, iż z niektórych lepiej zrezygnować. Zwłaszcza kiedy chcemy użyć ich przy wysokiej temperaturze. Który olej nie nadaje się do smażenia?
Kupując olej, który chcesz przeznaczyć do smażenia, należy zwrócić uwagę na dwie istotne rzeczy. Pierwszą z nich jest punkt dymienia produktu, czyli najniższa temperatura, w której zacznie rozpadać się na szkodliwe substancje. Powinna wynosić co najmniej 170 stopni, choć wedle niektórych źródeł minimum to 200 stopni. Drugim ważnym aspektem jest to, jak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych dany olej zawiera. Im mniej, tym bardziej szkodliwy dla zdrowia będzie. Które więc zupełnie nie nadają się do smażenia?


REKLAMA


Zobacz wideo Fusy od kawy, cola, sól mogą mieć nietypowe zastosowanie


Który olej nie nadaje się do smażenia? Rzepakowy jak najbardziej, ale o tych zapomnij
W Polsce najczęściej używanym w kuchni olejem bez wątpienia jest rzepakowy. Jak informuje portal medonet.pl, znajdziesz w nim zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym m.in. linolowy (omega-6) i linolenowy (omega-3), które korzystnie wpływają na serce, nerki oraz skórę. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, iż ma wysoki punkt dymienia (ponad 200 stopni) i nie kosztuje wiele. Warto jednak wiedzieć, iż bywa wysoko przetworzony, przez co traci część swoich zdrowotnych adekwatności. Co prawda nie jest szkodliwy, jednak lepiej sięgać po wersję tłoczoną na zimno, czyli nierafinowaną. Należy tylko pamiętać, iż nie nadaje się ona do smażenia.
Dużą popularnością cieszy się również olej słonecznikowy. Nic zresztą dziwnego, gdyż nie kosztuje wiele i dostaniesz go w każdym sklepie. Niestety, podgrzany traci wszystkie swoje adekwatności. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które rozpadają się już w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza. Powstaje wtedy m.in. szkodliwy glicerol czy rakotwórczy aldehyd. Dlatego najlepiej stosować go jedynie na zimno.


Oliwa z oliwek pexels.com/Ron Lach


Olej słonecznikowy to niejedyny produkt, na którym nie należy smażyć. Których jeszcze unikać? Portal medonet.pl wymienia:


lniany,
sezamowy,
sojowy,
kukurydziany,
sojowy,
krokoszowy.


Czy można smażyć na zwykłym maśle? Wybierz inną opcję, choć jest wyjątek
Poza tym lepiej zapomnieć o smażeniu na zwykłym maśle, które również ma bardzo niski punkt dymienia. Mowa o około 150 stopniach Celsjusza. Jedynym wyjątkiem jest jajecznica, do której nie potrzebujesz bardzo rozgrzanej patelni, więc powinno się sprawdzić. Natomiast nieco inaczej wygląda sytuacja z masłem klarowanym (200 stopni Celsjusza). Należy tylko pamiętać, iż równocześnie zawiera cholesterol, dlatego mimo wszystko warto stosować je rozważnie.
OSTRZEŻENIE! Nie zapomnij, by nigdy nie używać jednego oleju wielokrotnie, gdyż w trakcie smażenia dochodzi na nim do przemian chemicznych oraz powstania szkodliwych tłuszczów.


Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia? Oto najlepsze propozycje
Do smażenia nadają się przede wszystkim oleje rafinowane, czyli oczyszczone. Jak wymienia portal zdrowie.gazeta.pl, najlepszymi są smalec oraz olej kokosowy. Sprawdzi się też rafinowany olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Portal medonet.pl dopełnia listę olejem ryżowym i z awokado. Natomiast w przypadku olejów tłoczonych na zimno, lepiej zostawić je do wzbogacania potraw, które nie wymagają podgrzania. Doskonale nadadzą się do surówek i sałatek. Na jakim oleju smażysz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału