Na treściwy obiadu ugotuj tradycyjne flaki wołowe. Oto rozgrzewające danie idealne dla fanów podrobów. Odkryj flaczki po warszawsku

stronakuchni.pl 1 dzień temu
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na urodziny, imieniny, sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na codzienny obiad w chłodniejsze dni w środku lata. To rozgrzewająca zupa gotowana na kościach wołowych z warzywami korzeniowymi. Zobacz przepis na tradycyjne flaczki wołowe dla 10 osób.

W okresie międzywojennym flaki przygotowywano na bazie smalcu lub łoju wołowego, jajek i tartej bułki. W renomowanych restauracjach posypywano je choćby parmezanem. W każdej wersji flaki przyprawiano hojną ilością suszonego majeranku. Warto też robić flaczki cielęce, które będą znacznie delikatniejsze w smaku i będą prawdziwym rarytasem. Poznaj, jak zrobić sycące flaki wołowe.

Flaki wołowe – przepis na rozgrzewający obiad

Liczba porcji: dla 6-10 osób.
Czas przygotowania: około 4 godzin.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg umytych flaków wołowych,
  • 500 g kości wołowych,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 20 g masła lub smalcu,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g lubczyku.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]
  • Najlepsze flaczki z kani na obiad. Poznaj przepis na pyszną, gęstą zupę

Jak zrobić flaki wołowe?

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i oskrobane flaki wołowe wymocz w zimnej wodzie.
  2. Następnie zagotuj wrzątek, zaparz i wyjmij je z wrzątku.
  3. Kolejnym krokiem jest zalanie ich zimną wodą i odstawienie na 1,5 godziny.
  4. Podgotowane flaki dokładnie oczyść.
  5. Następnie pokrój i gotuj w wodzie pod przykryciem do miękkości.
  6. W drugim garnku o grubym dnie ugotuj wywar z kości wołowych.
  7. Warzywa umyj, oskrob, oczyść i podduś na patelni z rozgrzanym tłuszczem (maśle lub smalcu).
  8. Flaki wołowe odcedzić (jeśli są to duże kawałki, możesz je jeszcze raz pokroić).
  9. Dodaj je do przecedzonego wywaru z kości wołowych razem z przesmażonymi warzywami. Całość gotuj około 15 minut.
  10. Następnie zrób zasmażkę z 10 g masła lub smalcu z mąką pszenną i 100 ml wywaru z kości.
  11. Zagotowaną zasmażkę rozprowadź we flakach.
  12. Na koniec flaki wołowe przypraw solą, pieprzem, mielonym imbirem, mieloną słodką papryką, gałką muszkatołową i majerankiem.
  13. Gotowe flaki podawaj z kromką świeżego chleba żytniego.
Idź do oryginalnego materiału