​Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Choć na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw, pomysłów na świąteczne przysmaki jest znacznie więcej. jeżeli nie chcesz kolejny raz przygotowywać gołąbków czy też krokietów, mamy dla ciebie świetną alternatywą. Poznaj przepis na wigilijne kotlety ziemniaczane, które podbiją serca gości i są proste w przygotowaniu.

Wigilijne kotlety ziemniaczane — składniki

Podstawą tych kotletów są oczywiście ziemniaki. Dzięki temu nie tylko zachowamy ich postny charakter, ale także unikniemy postawienia na stole zwykłych kartofli, jeżeli tego nie chcemy. Do przygotowania wigilijnych kotletów ziemniaczanych będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki

Najważniejsza kwestia przed rozpoczęciem przygotowania kotletów to ziemniaki. Muszą być dobrze wystudzone. Możesz także ugotować więcej na obiad dzień wcześniej i z nich skorzystać.

Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Jak przygotować wigilijne kotlety ziemniaczane?

Jeśli nie masz ziemniaków z wczorajszego obiad — obierz kilogram kartofli, ugotuj w osolonej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Jajka ugotuj na twardo — włóż do zimnej wody, posól i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie przelej zimną wodą i obierz. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Odstaw do wystudzenia. Ziemniaki oraz jajka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Możesz także je rozgnieść dzięki tłuczka.

Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

Do zmielonej masy ziemniaczano-jajecznej dodaj podsmażoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką (ostrą i słodką) i dobrze wymieszaj. Na czystej patelni rozgrzej olej. Uformuj małe kotleciki z przygotowanej masy, obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na średniej mocy kuchenki, aż się zarumienią. Pamiętaj, iż wigilijne kotlety ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło. Możesz je jednak przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku lub frytownicy.

Zobacz też:

Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

Te rogaliki zrobisz z obiadowych resztek. Trudno uwierzyć, iż są takie smaczne

Zapomnij o brzydkim zapachu smażonej ryby. Wystarczy, iż przygotujesz ją w ten sposób

Idź do oryginalnego materiału