Znudziły ci się tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami? Zaskocz w tym roku swoich gości i zaserwuj to danie, ale z farszem z soczewicy, cebuli i czosnku. Takie połączenie smaków zachwyci dosłownie każdego.
Soczewica - wyjątkowe znaczenie i bogactwo wartości odżywczych
Tradycja związana z soczewicą sięga swoimi korzeniami starożytnego Rzymu. Kształt ziaren jest soczewkowaty, podobny do monety, dlatego uznano je za symbol bogactwa i dobrobytu. Włosi zajadają się daniami z soczewicą zwłaszcza w Sylwestra i Nowy Rok.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nadziać nią polskie pierogi serwowane na Wigilię. To świetny sposób na połączenie polskiej tradycji z włoską symboliką. Dzięki temu prostemu zabiegowi można dodać kolacji wigilijnej nowoczesnego akcentu.
Oprócz wyjątkowego znaczenia soczewica jest bogata w wartości odżywcze, zwłaszcza w białko. W swoim składzie ma minerały tj. żelazo, potas, fosfor, magnez. Zawarte w niej witaminy z grupy B wspomagają proces metabolizmu i produkcji krwinek czerwonych. Dobrze wpływają także na układ pokarmowy. Z kolei związki taninowe działają przeciwnowotworowo.
Przepis na farsz z soczewicy do pierogów
Pierogi najlepiej zrobić z czerwoną soczewicą, która jest łatwa do rozgotowania i dobrze się przyswaja. jeżeli masz zieloną albo żółtą, to też możesz jej użyć.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia farszu z soczewicy do pierogów? Oto lista:
- 1 szklanka soczewicy;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra.
Na początek przelewamy wodą surową soczewicę i gotujemy ją do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę. Te dwa składniki łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
Tak przygotowany farsz wykładamy na ciasto pierogowe. Następnie formujemy pierogi i gotujemy je we wrzącej wodzie.
W Wigilię podajemy pierogi z soczewicą z zarumienioną cebulką albo z kwaśną śmietaną. Na co dzień możemy serwować je ze skwarkami.
Zobacz też:
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę
Siostra Salomea dodaje tę przyprawę do makowca. Pierwszy znika ze stołu
Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku