Na skórce cytryny znajduje się dużo pestycydów i chemii. Tak gwałtownie się ich pozbędziesz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Źródło: google.com


Cytryna, a dokładniej skórka z cytryny oraz innych owoców cytrusowych zawiera olejki eteryczne, które mają wiele adekwatności zdrowotnych. Rozkoszny zapach jaki unosi się w pomieszczeniu po potraktowaniu skórki cytryny tarką, zupełnie nie zdradza tego, iż skórka ta jest siedliskiem szkodliwych pozostałości pestycydów, konserwantów czy środków grzybobójczych. Zobacz więc, jak gwałtownie pozbyć się wosku i pestycydów z cytryny.

Cytrusy należą do „gruboskórnych” owoców, tzn. chemia nie przenika przez skórkę do miąższu, jednak dokładne ich czyszczenie jest niezbędne. Wystarczy, iż obierzemy cytrynę, uprzednio jej nie myjąc. Wówczas wszystkie szkodliwe substancje przedostają się do miąższu za pośrednictwem naszych dłoni czy sprzętów kuchennych. Jak więc pozbyć się chemii z cytrusów, by rozkoszować się smakiem nie tylko miąższu, ale też skórki bez obaw?

Cytryna, czyli wosk i pestycydy

Cytrusy, które możemy nabyć w sklepach, pochodzą najczęściej z upraw konwencjonalnych. Możliwe więc, iż były traktowane pestycydami i herbicydami. Zebrane owoce trzeba odpowiednio przygotować do dalekiej podróży. Do tego celu bardzo przydają się substancje konserwujące (np. imazalil, tiabendazol) oraz grzybobójcze (np. orto-fenylofenolan sodu). Ponadto, owoce są też nabłyszczane i woskowane w celu poprawy ich wyglądu. W efekcie cytryna, pomarańcza czy mandarynka – a konkretniej ich skórki – to siedlisko kilku różnych substancji chemicznych. Na szczęście skórka chroni owoc.

„Z badań naukowych wynika, iż stosowane substancje magazynują się w skórce i w zasadzie nie docierają do samego owocu. I chociaż na powierzchni pomarańczy wykryto wysokie stężenia konserwantów takich jak tiabendazol i imazalil, to nie przeniknęły one do jej wnętrza. W miąższu stężenie tiabendazolu było niższe niż granica wykrywalności, natomiast dla imazalilu wynosiło 0,04 mg/kg pomarańczy (czyli poniżej ostrej dawki referencyjnej ARfD, która wynosi dla tej substancji 0,05 mg/kg asy ciała)” – przekazują eksperci z Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Warto wiedzieć, iż miąższ możemy zanieczyścić chemikaliami ze skórki, nie myjąc cytrusów przed obraniem.

Źródło: google.com

Jak pozbyć się chemii z cytrusów?

Część szkodliwych substancji, które na skórce ma również cytryna jest rozpuszczalna w wodzie. Usunięcie ich polega głównie na umyciu owoców ciepłą wodą przy użyciu szczoteczki i płynu do naczyń. jeżeli chcemy jeść sam miąższ, takie potraktowanie skórki cytrusów jest wystarczające. Chcąc jednak wykorzystać do celów spożywczych skórkę owoców, trzeba pozbyć się z niej substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Produkty o grubej skórce, np. grejpfruty warto sparzyć wrzątkiem.

Jest na to prosty sposób. Cytryny i inne cytrusy najpierw trzeba wypłukać w wodzie o odczynie kwaśnym, tj. z dodatkiem octu jabłkowego bądź kwasku cytrynowego. To pozwoli pozbyć się bakterii. Kolejnym krokiem jest zanurzenie owoców w roztworze zasadowym, tzn. w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Ten trik pozwoli pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów ze skórki.

Warto dodać, iż zgodnie z prawem w ekologicznej uprawie owoców (oraz podczas ich przechowywania) nie wolno stosować syntetycznych pestycydów i herbicydów. Wobec tego cytrusy oznaczone jako ekologiczne nie wymagają płukania w roztworze zasadowym. Na pewno jednak warto porządnie oczyścić je z bakterii i innych zabrudzeń powstałych podczas przechowywania i transportu.

Zobacz także przepis na zaskakująco lekkie i smaczne pomarańczowe tiramisu. To włoska klasyka w fit wydaniu:

Idź do oryginalnego materiału