Na obiad ugotuj gulasz z łopatki wieprzowej. Delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczne danie z wieprzowiny

stronakuchni.pl 1 dzień temu
Gulasz wieprzowy z łopatki to danie, które zachwyca tradycyjnym smakiem. Pyszne, proste i sycące, idealne na chłodne dni. Gulasz można podać z samym chlebem albo porcją ziemniaków i ulubioną surówką. Sprawdź, co zrobić, żeby mięso wyszło idealnie miękkie i aromatyczne. Wypróbuj tradycyjny przepis na gulasz z łopatki wieprzowej.

Pyszny, tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej to pomysł na prosty i sycący obiad. Można podać do niego porcję surówki np. z kapusty kiszonej lub z pora i marchewki. Danie pysznie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i kromką świeżego pieczywa. Gulasz wieprzowy z łopatki możemy wykorzystać także do placka po węgiersku. Łopatka wieprzowa na gulasz powinna być pozbawiona dużych kawałków tłuszczu, więc najpierw najlepiej je wykroić. W tym przepisie dużo lepiej sprawdzi się chude mięso, które podczas duszenia stanie się miękkie, a później będzie rozpływać się w ustach.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietanki 30 procent,
  • posiekana natka pietruszki.
  • Najlepszy gulasz z serc drobiowych jak od babci. Bardzo tani obiad jak z PRL-u
  • Nie wiesz, co zrobić na tani obiad? Ugotuj gulasz z żołądków. Smakuje jak u babci

Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej?

Sposób przygotowania:

  1. Z łopatki wieprzowej wykroiłam duże kawałki tłuszczu, a następnie pokroiłam mięso w kostkę.
  2. W miseczce wymieszałam wszystkie przyprawy.
  3. Posypałam mięso przyprawami, wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut.
  4. Umyłam i obrałam marchewkę. Pokroiłam ją w kostkę.
  5. Obrałam cebulę i pokroiłam w drobną kostkę.
  6. Rozgrzałam olej na patelni i obsmażyłam mięso z każdej strony.
  7. Przełożyłam mięso do garnka i zalałam bulionem. Poddusiłam na małym ogniu.
  8. Na patelnię po smażeniu mięsa przełożyłam cebulę, chwilę podsmażyłam, dodałam marchewkę i podsmażyłam całość ok. 1 minutę.
  9. Podsmażone warzywa dodałam do garnka, wrzuciłam liść laurowy i gotowałam całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę do miękkości mięsa.
  10. W miseczce wymieszałam mąkę ze śmietanką i dodałam do gulaszu. Gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Posypałam całość posiekaną natką pietruszki. Gotowe.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
Wideo

Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania

Idź do oryginalnego materiału