Na obiad podaj tradycyjne pierogi z jagodami ze śmietaną. Odkryj łatwy przepis od popularnej blogerki. Oczaruj gości smakiem lata

stronakuchni.pl 3 dni temu
Anna Hurning ze Szczecina na blogu kulinarnym Polish your kitchen pokazuje kuchnię polską anglojęzycznym odbiorcom. Zbiera w internecie znane i lubiane przepisy znane od pokoleń. W ten sposób promuje polskie potrawy na świecie. Dzięki uprzejmości autorki bloga i książki „Polish your kitchen. My family table” przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami.

Szczecinianka Anna Hurning przez wiele lat mieszkała w Stanach Zjednoczonych. Chęć prowadzenia bloga i dzielenia się przepisami na dania kuchni polskiej wynikła u niej z przyczyn osobistych. Chciała przekazywać rodzinną tradycję gotowania, zaszczepioną przez mamę i babcię, swojej córce. Efektem jej działalności jest nie tylko blog kulinarny. Anna Hurning pokazuje przepisy na kanale YouTube i w wydanej książce kucharskiej „Polish your kitchen. My family table”.

Przedstawiamy przepis na pierogi z jagodami Anny Hurning, który został przetłumaczony z języka angielskiego. Oryginalnie był przygotowany dla osób nieznających polskiej kuchni i kultury kulinarnej, a które są nią zainteresowane.

Przepis na pierogi z jagodami

Liczba porcji: 55 – 60 pierogów,
Czas przygotowania: 25 minut, gotowanie: 45 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych lub mrożonych jagód, lub truskawek

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 300 ml ciepłej wody.

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier.

Do gotowania:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.
  • Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami
  • Błyskawiczny deser z truskawkami. Zobacz, jak zrobić Eton Mess

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, umieść jajko i sól w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą kulę ciasta. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty. Weź porcję ciasta i na oprószonej mąką powierzchni wałkuj na 2 milimetry.
  2. Wykrawaj 6 – 7-centymetrowe krążki przy pomocy szklanki. Umieść 5-8 jagód lub 2-3 połówki truskawek na środku każdego krążka i posyp cukrem kryształem. Zamknij połówki i sklej brzegi.
  3. Użyj widelca do zrobienia falbanek na cieście dla bardziej dekoracyjnego efektu.
  4. Pozostaw na powierzchni oprószonej mąką do zagotowania wody.
  5. Gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Nie wrzucaj wszystkich na raz.
  6. Wyjmij z garnka i rozłóż do wystygnięcia (bez dotykania) lub podawaj od razu z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.
Idź do oryginalnego materiału