Na kanapki i do makaronu. Wypróbuj przepis na łatwe pesto z rukoli. Zrobisz je w 5 minut!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne


Pesto z rukoli to świetna alternatywa dla przysmaku z bazylii. Fani lekko pikantnych smaków będą zachwyceni. Do pesto można użyć oleju lnianego, aby uzyskać łagodniejszy smak. Świetnie smakuje pesto z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika. Zobaczcie przepis na proste pesto z rukoli idealne do makaronu lub jako pasta na kanapki.

Pesto z rukoli – przepis na obiad

Czas przygotowania: 5 minut,
liczba porcji: dla 2-4 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 50 g łuskanych pestek słonecznika,
  • 150 ml oleju np.: lnianego lub oliwy,
  • 5 g soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g parmezanu.

Jak zrobić pesto z rukoli?

Przygotowanie:

  1. Do małego blendera z ostrzami w kształcie litery „S” należy wsypać podprażone pestki słonecznika i obrane ząbki czosnku.
  2. Następnie do blendera należy dołożyć umytą i osuszoną rukolę i wybrany olej.
  3. Wszystkie składniki na pesto trzeba miksować do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  4. Na koniec można dodać starty parmezan lub inny ulubiony długo dojrzewający ser.
  5. Takie świeże pesto z rukoli można przełożyć do słoika.

Jak długo można przechowywać pesto z rukoli?

Pesto z rukoli można przechowywać przez 5 dni w lodówce. Z wierzchu można polać je olejem lub oliwą, aby spowolnić wysychanie. Tak zabezpieczone pesto może nadawać się do spożycia choćby do tygodnia.

Czytaj także: Pesto z jarmużu do kanapki. Przepis na szybką pastę na śniadanie. Popularny składnik dodaje aksamitnej konsystencji

Dlaczego pesto z rukoli jest gorzkie?

Aby uzyskać pyszne pesto z rukoli, warto zwrócić uwagę na używany olej lub oliwę. Zachęcamy, aby korzystać z oleju o neutralnym smaku. Pesto z rukoli będzie gorzkie, o ile wybierze się cierpką w smaku oliwę z oliwek. Dobrym wyborem będzie użycie oleju rzepakowego lub awokado, a także świeżego oleju lnianego o delikatnym aromacie.

Mamy nadzieję, iż zainspirowaliśmy was do skorzystania z liści rukoli w tym mniej oczywistym przepisie. choćby miłośnicy bazylii będą zachwyceni takim wyjątkowym pesto.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału