Pesto z rukoli – przepis na obiad
Czas przygotowania: 5 minut,
liczba porcji: dla 2-4 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 50 g łuskanych pestek słonecznika,
- 150 ml oleju np.: lnianego lub oliwy,
- 5 g soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g parmezanu.
Jak zrobić pesto z rukoli?
Przygotowanie:
- Do małego blendera z ostrzami w kształcie litery „S” należy wsypać podprażone pestki słonecznika i obrane ząbki czosnku.
- Następnie do blendera należy dołożyć umytą i osuszoną rukolę i wybrany olej.
- Wszystkie składniki na pesto trzeba miksować do momentu uzyskania jednolitego sosu.
- Na koniec można dodać starty parmezan lub inny ulubiony długo dojrzewający ser.
- Takie świeże pesto z rukoli można przełożyć do słoika.
Jak długo można przechowywać pesto z rukoli?
Pesto z rukoli można przechowywać przez 5 dni w lodówce. Z wierzchu można polać je olejem lub oliwą, aby spowolnić wysychanie. Tak zabezpieczone pesto może nadawać się do spożycia choćby do tygodnia.
Czytaj także: Pesto z jarmużu do kanapki. Przepis na szybką pastę na śniadanie. Popularny składnik dodaje aksamitnej konsystencji
Dlaczego pesto z rukoli jest gorzkie?
Aby uzyskać pyszne pesto z rukoli, warto zwrócić uwagę na używany olej lub oliwę. Zachęcamy, aby korzystać z oleju o neutralnym smaku. Pesto z rukoli będzie gorzkie, o ile wybierze się cierpką w smaku oliwę z oliwek. Dobrym wyborem będzie użycie oleju rzepakowego lub awokado, a także świeżego oleju lnianego o delikatnym aromacie.
Mamy nadzieję, iż zainspirowaliśmy was do skorzystania z liści rukoli w tym mniej oczywistym przepisie. choćby miłośnicy bazylii będą zachwyceni takim wyjątkowym pesto.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: