Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

pysznosci.pl 5 godzin temu
Jeśli marzy ci się kulinarna podróż do Turcji – te szaszłyki to strzał w dziesiątkę! Aromatyczna marynata z jogurtem, czosnkiem i kminem rzymskim sprawia, iż mięso jest niezwykle soczyste i pełne smaku. To świetny pomysł na letniego grilla lub szybki obiad. Pokrój 4 filety z piersi kurczaka na mniejsze kawałki i przypraw je 1 łyżeczką soli oraz ½ łyżeczki pieprzu. W misce połącz składniki marynaty: 180 g jogurtu naturalnego, 60 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, sok z ½ cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 4 przeciśnięte ząbki czosnku. Włóż kurczaka do marynaty i odstaw na 1–2 godziny. Nabij na patyczki naprzemiennie: zamarynowane mięso, pomidorki koktajlowe (10 szt.), pokrojoną zieloną i żółtą paprykę. Grilluj lub piecz, aż mięso będzie miękkie i lekko przypieczone. Podawaj z pitą, sałatką lub jogurtowym sosem. Idealne na imprezę!
Idź do oryginalnego materiału