Na deser podaj puszyste bułeczki z jagodami. Smakują lepiej niż z najlepszej cukierni. Najlepszy przepis na zawijane jagodzianki z lukrem

stronakuchni.pl 5 dni temu
Masz ochotę na puszyste, delikatne jagodzianki? Podpowiadam, jak w prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu. Polecam przepis na bułeczki z jagodami ozdobione odrobiną cytrynowego lukru. Smakują wprost obłędnie. Naprawdę trudno nie poprosić o dokładkę. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i wypróbuj przepis na zawijane jagodzianki.

Jagodzianki — prosty przepis

Jagodzianki to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z jagód. Mam dla ciebie przepis na nieco inną wersję tych słodkości, znacznie prostszą do przygotowania — polecam zawijane bułeczki z jagodami. Są delikatne, wprost rozpływają się w ustach i kusząco pachną wanilią. Do ich zrobienia możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin. Zrób swoim bliskim taką przepyszną niespodziankę. Będą zachwyceni!

Zobacz w galerii, jak zrobić zawijane bułeczki z jagodami

Przepis na bułeczki z jagodami

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: 22 bułeczki.
Poziom trudności: łatwy.

Pyszne bułeczki z jagodami i lukrem są gotowe. Życzę smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu,
  • 50 g drożdży,
  • 5 żółtek
  • 90 g masła,
  • 90 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu,
  • ok. 220 ml mleka + 2 łyżki do zaczynu,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,

Dodatki:

  • szklanka jagód świeżych lub mrożonych,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • lukier np. z tego przepisu: lukier cytrynowy.
  • Pomysłowe ciasto jagódka siostry Anastazji. Po prostu niebo w gębie
  • Jagodzianki lepsze niż z cukierni. Pulchne, pyszne i łatwe do zrobienia

Jak zrobić zawijane bułeczki z jagodami?

Sposób przygotowania:

  1. Wkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mleka. Wymieszaj. Posyp łyżką mąki i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
  2. Masło rozpuść.
  3. Mleko delikatnie podgrzej.
  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, zaczyn drożdżowy, żółtka, wanilię, szczyptę soli, mleko i rozpuszczone masło.
  5. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem planetarnym.
  6. Odstaw ciasto na ok. 30 minut, by podwoiło swoją wielkość.
  7. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki pszennej.
  8. Posyp ciasto cukrem pudrem i jagodami.
  9. Zwiń ciasto w ciasną roladę i pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.
  10. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  11. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  12. Wystudzone bułeczki z jagodami udekoruj lukrem. Gotowe.
Idź do oryginalnego materiału