Produkty spożywcze na bazie pszenicy orkiszowej, takie jak m.in. mąka, makaron, płatki, kasze czy paluszki, są w tej chwili coraz częściej wybierane przez kupujących, którzy poszukują zdrowej, ekologicznej żywności. Stanowią doskonałe źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym przede wszystkim błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B czy składników mineralnych. Bioaktywne związki zawarte w błonniku wspierają układ pokarmowy, pomagają radzić sobie z zaparciami, wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. To najważniejsze i najbardziej doceniane adekwatności orkiszu oraz produkowanych z niego wyrobów. Aby jednak mieć pewność, iż wybrane produkty rzeczywiście są pełnowartościowe, podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Jakich? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.
Różne odmiany orkiszu
Przede wszystkim należy pamiętać, iż wszystkie opisane powyżej adekwatności wykazują wyłącznie prastare odmiany orkiszu, do których zaliczamy: Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn, Ostro, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Altgold. Jest to ważne, ponieważ na rynku mogą pojawiać się też produkty, które również promowane bywają jako orkiszowe, jednak nie zapewniają maksymalnych korzyści dla organizmu. W ostatnich latach stosowane są różne metody mające na celu zwiększenie plonów orkiszu, np. poprzez zastosowanie domieszki pszenicy lub tzw. krzyżówek genetycznych. Tak naprawdę tylko pradawne lub odpowiednio oczyszczone odmiany są najlepsze i zapewniają najlepsze rezultaty przy zastosowaniu w kuchni. Przy zakupie warto więc dokładnie zapoznać się z informacjami, z jakiego typu zboża powstał dany produkt.
Certyfikaty i znaki jakości
Czytanie informacji umieszczanych na etykietach produktów to podstawa świadomego wyboru żywności, również tej ekologicznej. Pewnym ułatwieniem dla konsumentów są certyfikaty, które stanowią potwierdzenie, iż dana żywność nie zawiera dodatków GMO, szkodliwych substancji wspomagających uprawę rośliny, fungicydów czy innych szkodliwych składników.
O tym, iż dany wyrób żywnościowy, np. mąką orkiszowa czy płatki, powstał z wysokiej jakości ziarna, świadczą też deklaracje jakości. Przykładowo, produkty orkiszowe Diogra zostały wyróżnione znakiem marki lokalnej DOLINA KARPIA gwarantującym wysoką jakość, gwarancję pochodzenia oraz przyjazność dla klienta i środowiska.