Na co pomagają brzoskwinie?

dietetykaga.pl 1 rok temu
Brzoskwinie to słoneczne owoce, który dotarły do Europy w XVI w. Nie rosną dziko, ale należą do roślin uprawnych. Jak wszystkie owoce są bardzo zdrowe, gdyż zawierają sporo witamin, błonnika i składników mineralnych. Jakie to witaminy i składniki i mineralne oraz na co pomagają brzoskwinie?

Brzoskwinie dobre na nerki

Ponieważ zawierają sporo wody, bo aż 90% wspomagają układ moczowy i pracę nerek. Działają moczopędnie i oczyszczają organizm z trujących toksyn. Polecane są również u osób z chorobami reumatycznymi.

Brzoskwinie na odchudzanie

Brzoskwinie pomagają na odchudzanie. Ponieważ należą do owoców niskokalorycznych, bo 100 g dostarczy nam 50kcal, warto włączyć je do naszej diety nie tylko od święta. To owoc o niskim IG równym 35, stąd może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

Brzoskwinia pomaga w zaparciach

Owoc ten zawiera sporo błonnika pokarmowego, który pomoże w walce z zaparciami. Już jedna brzoskwinia dostarczy nam 1,5g błonnika, który przyspieszy perystaltykę jelit i spowoduje poczucie sytości. Uważajmy jedynie na to, jakie owoce wybieramy, gdyż niedojrzała brzoskwinia może spowodować efekt przeczyszczający.

Brzoskwinia dla kobiet

Brzoskwinia to owoc, po który powinny sięgać kobiety w okresie ciąży. Dostarczy on potrzebnego potasu, który zapobiega skurczom oraz zwalcza zawroty głowy i poczucie zmęczenia. Korzystnie wpływa nie tylko na mamę ale też nas rozwijające się kości, chrząstki, mięśnie, zęby i żyły rozwijającego się w niej dziecka. Ponadto zawiera kwas foliowy niezbędny podczas ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy moczowej. Brzoskwinie łagodzą objawy menopauzy, ponieważ zawierają bor i niacynę, która ułatwia produkcję estrogenu.

Brzoskwinia na anemię

Także jedząc brzoskwinie zapobiegniemy anemii, gdyż owoce te zawierają żelazo i powodują, iż zwiększa się produkcja czerwonych krwinek. Jedna brzoskwinia dostarczy nam 0,25 mg żelaza. Owoce te oprócz tego zawierają inne minerały takie jak: wapń, magnez, fosfor, sód i cynk.

Brzoskwinia bomba witaminowa

Owoc ten dostarczy nam mnóstwa witamin. Najwięcej witaminy C – 6,6mg, ponadto niacynę – 0,806mg, ryboflawinę-0,031mg, tiaminę-0,024mg, witaminę B6-0,025mg i B12 oraz witaminę A, E, D i K. Poza tym brzoskwinie mają adekwatności antynowotworowe a także hamujące nowotwór piersi i zapobiegające jego przerzutom. Dzieje się to za przyczyną fenoli, które neutralizują wolne rodniki.

Brzoskwinia dobra na wygląd

Z pestek brzoskwini możemy otrzymać olej, który poprawi wygląd naszej skóry, dlatego wykorzystywany jest w kosmetyce i dodawany jest on do licznych balsamów i kremów. Spożywanie brzoskwiń pomaga utrzymać piękny kolor skóry i cieszyć się młodym wyglądem za przyczyną antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia.

Biorąc pod uwagę wachlarz korzyści płynących ze spożywania brzoskwiń, jedzmy je nie tylko latem i wiosną, ale też zimą i jesienią, gdyż owoce te wzmacniają naszą odporność zapobiegając infekcjom. Oczywiście najzdrowsze są te surowe albo suszone, więc sięgajmy po nie jak najczęściej, unikając raczej tych z puszki, które zostały przetworzone i zawierają dodatkowy cukier.

Idź do oryginalnego materiału