Myślisz, iż o naleśnikach wiesz wszystko? W takiej wersji ich nie jadłeś

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Injera, afrykańskie naleśniki - Pyszności; foto: Canva


Naleśniki to potrawa znana niemal na całym świecie. To jednak nie oznacza, iż wszędzie wykonuje się je w ten sam sposób. W tym artykule pokażemy ci, jak naleśniki tworzą kucharze między innymi z Finlandii, Brazylii, Malezji i Etiopii. Ta różnorodność jest wręcz niesamowita!

Najstarsze wzmianki o daniu, które choć trochę przypominało dzisiejsze naleśniki, pochodzą ze starożytnej Grecji. Za ich ojczyznę uznaje się jednak Francję, gdzie pierwszy przepis na te popularne placki został zapisany we francuskiej książce z XVI wieku. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis na naleśniki rozlał się po krajach całego świata niczym ciasto po nagrzanej patelni.

Naleśniki — lub dania, które można uznać za ich bliższych lub dalszych kuzynów — są obecne niemal w każdej kulturze kulinarnej globu. Zjemy je, w różnej formie, w obu Amerykach, Europie, Azji i Afryce. Dzisiaj chcemy ci zaprezentować, jak powstaje to danie na każdym z tych kontynentów. Będziesz pod wrażeniem — to jasne. Ale czy spróbujesz przygotować każdą wersję w swoim domu?

Naleśniki świata

Etiopia

Zaczynamy od najgorętszego z kontynentów. Injera to rodzaj naleśników przygotowywanych z mąki teff, która powstaje z miłki abisyńskiej — rośliny porastającej północno-wschodnią Afrykę. Injera ma raczej gąbczastą konsystencję, a ci, którzy jej próbowali, opisywali smak jako odrobinę gorzki. To narodowe danie Etiopii i Erytrei, a specjaliści określają ją jako… naleśniko-chleb.

Injera, afrykańskie naleśniki – Pyszności; foto: Canva

Finlandia

Zajrzyjmy teraz na nasz kontynent i do kraju Finów, gdzie naleśniki zwane pannukakku przygotowuje się w… piekarniku. Fińskie naleśniki serwuje się zwykle na słodko (z bitą śmietaną i dżemem), a w smaku ponoć przypominają gofry. My jesteśmy za, a ty?

Japonia

W Kraju Kwitnącej Wiśni, za najbliższą wersję znanych nam naleśników, można uznać okonomiyaki. Istnieją dwa style ich przyrządzania: Hiroshima (na podgrzanym makaronie gryczanym) i Osaka – z użyciem ciasta. Okonomiyaki (zwane też naleśniko-pizzą) serwuje się z bardzo dużą ilością dodatków, m.in. wodorostami, kapustą czy cienkimi płatkami wędzonego tuńczyka bonito. Wszystko polane… solidną ilością majonezu.

Malezja

Pozostańmy jeszcze na chwilę w Azji. W Malezji (ale również w Brunei, Indonezji i Singapurze) przygotowuje się naleśniki Apam Balik. Ten typowy streetfood tworzy się z jajek, mleka kokosowego, mąki, cukru i wody. Podaje się go na słodko, najczęściej z… orzeszkami ziemnymi. Uwielbiamy orzeszki!

Brazylia

Biorąc pod uwagę to, iż maniok jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Ameryce Południowej, na pewno domyślasz się, z czego robi się brazylijskie naleśniki. Tak — powstają z tapioki i… niemal niczego więcej. Tę bezglutenową skrobię miesza się z wodą, smaży, a następnie serwuje na przykład z owocami leśnymi.

Brazylijskie naleśniki z tapioki – Pyszności; foto: Canva

Stany Zjednoczone

Północną Amerykę zostawiliśmy na deser — i to nie bez powodu. Puszyste, maksymalnie słodkie american pancakes raczej nie wpasowałyby się w „wytrawny” europejski trend. Tradycyjnie układa się je w pokaźny stos i polewa dużą ilością syropu klonowego. Żaden szanujący się Amerykanin nie poprzestanie na jednym takim placuszku!

Idź do oryginalnego materiału