Mycie owoców i warzyw jest bardzo ważne. Znaczenie ma jednak nie tylko to czy w ogóle to zrobimy, ale także to, w jaki sposób to zrobimy. Okazuje się bowiem, iż wiele osób wykonuje tę czynność źle i naraża swój organizm na działanie szkodliwych pestycydów. Wyjaśniamy, więc jak należy czyścić warzywa i owoce, aby nadawały się do spożycia.
Mycie owoców i warzyw - dlaczego jest tak ważne? Sama woda może nie wystarczyć
Mycie owoców i warzyw jest bardzo ważne, ponieważ mogą się na nich znajdować pestycydy, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie oraz zwiększają ryzyko wielu chorób. Co prawda, w Unii Europejskiej zakazano większości środków lub znacząco zmniejszono limity dotyczące ich użycia, aby właśnie ograniczyć obecność pestycydów na żywności, ale wciąż musimy pamiętać, iż spora ilość owoców i warzyw trafia do nas z innych regionów świata.
Tam często na konwencjonalnych uprawach istnieje nastawienie na szybki wzrost roślin oraz dużą produkcję, więc pestycydy są używane podczas uprawy. Wobec tego, kupując żywność w sklepie, może okazać się, iż trafimy na owoce i warzywa, które mają na sobie pozostałości tych środków. Należy więc dokładnie je myć przed spożyciem.
Jednak według naukowców University of Massachusetts samo mycie wodą może nie wystarczyć, gdyż większość tego typu związków jest wchłaniana. Konieczne więc będzie zastosowanie innych sposobów oczyszczania owoców i warzyw.
Czytaj również: Pijesz taką kawę? choćby nie wiesz, jak sobie szkodzisz
Jak pozbyć się pestycydów? Te domowe sposoby są niezawodne
Wobec tego warto wiedzieć, jak myć żywność, aby nie obawiać się pestycydów. W tym przypadku konieczne będzie zastosowanie płukanki z odczynem kwaśnym, a następnie alkalicznym. Pierwszym, krokiem będzie płukanie owoców przez 2-3 minuty w 1 litrze wody zmieszanym z połową szklanki octu jabłkowego. Ewentualnie ocet możemy zastąpić 2 łyżkami kwasku cytrynowego.
Następnie chcąc usunąć do końca niepożądane środki, należy wymoczyć owoce lub warzywa w roztworze, który bazuje na sodzie oczyszczonej. Chcąc go wykonać, musimy wymieszać 1 litr wody z 1 łyżką sody oczyszczonej. Na sam koniec produkty dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu będą bezpieczne do spożycia.
Inną wartą wspomnienia metodą jest moczenie owoców i warzyw przez 10 minut w misce wody, do której dodaje się pół szklanki soku z cytryny lub zamiennie 3 łyżki soli morskiej. Niektórzy stosują również mieszankę składającą się z 1 szklanki wody, 1 szklanki octu, 1 łyżki sody oczyszczonej oraz 20 i kropel wyciągu z pestek grejpfruta. Taki płyn rozpylamy na nasze produkty i pozostawiamy tak na godzinę, a po upływie tego czasu dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą.
Zobacz też:
Zastąp tym płyn do płukania. Pranie będzie pachnące, a pralka ci podziękuje
Weź z kuchennej szafki i włóż do odkurzacza. Pożegnasz męczący problem
To najgorsze, co możesz zrobić podczas prania. Tylko marnujesz czas i pieniądze







