Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Ten błąd może cię wiele kosztować!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mycie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com


Kupujesz jajka i myjesz je po powrocie do domu? To zjawisko wydaje się w pełni naturalne, ale czy na pewno bezpieczne? Przecież, iż skoro często są zabrudzone odchodami, więc kwestia higieny powinna być tu priorytetem. I właśnie dlatego mogą pojawić się pewne wątpliwości. Czy trzeba myć jajka przed włożeniem ich do lodówki?

Bardzo często, po zakupie jajek, pojawiają się w głowie pytania, odnośnie tego, jak przechowywać jajka, czy trzeba je myć przed włożeniem do lodówki, dlaczego jajko w skorupce chłonie zapachy i czy aby na pewno są świeże. Odpowiedź na każde z tych pytań, możesz uzyskać po paru chwilach, choćby przed dokonaniem zakupu. Jednak to kwestia ich mycia budzi najwięcej tych wątpliwości. Dlaczego?

Myć czy ich nie myć? Oto jest pytanie!

Niezależnie od tego, czy dokonałeś zakupu jajek na pobliskim targu, czy w popularnym markecie, to bardzo często najwięcej wątpliwości, po powrocie do domu budzi kwestia ich czystości. Na niektórych z nich można znaleźć odchody, czy fragmenty słomy. W pierwszej chwili, z pewnością odruchowo sięgasz po gąbkę i je przecierasz przed włożeniem do lodówki. Ale, czy aby na pewno postępujesz adekwatnie? Okazuje się, iż nie! Owszem, jajka powinno się myć, ale dopiero przed ich spożyciem, a nie przed włożeniem do lodówki. Dlaczego jest to tak istotne?

Mycie jajek – Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka posiadają bowiem warstwy ochronne, a pierwsza zewnętrzna – kutikula chroni je przed działaniem drobnoustrojów. Umycie jajek i następnie włożenie ich do lodówki spowoduje, iż trzeba będzie je spożyć w krótkim czasie, bo myjąc je – pozbywasz się warstwy ochronnej, która przedłuża ich świeżość. Normy Unii Europejskiej podkreślają, iż nie wolno myć jajek na żadnym etapie produkcji i dystrybucji. Ty również powinieneś wziąć sobie te zasady głęboko do serca, przed ich włożeniem do lodówki.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

Niektórzy przechowują je w wytłaczance, inni układają w specjalnym pojemniku, znajdującym się najczęściej na drzwiach lodówki. jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak i gdzie przechowywać jajka, to wiedz, iż najlepsze warunki to te chłodnicze. Warto podkreślić, iż temperatura pokojowa zmniejsza ich trwałość, przez co będziesz zmuszony, by nieco szybciej je spożyć. jeżeli już lodówka to któraś z półek, a nie drzwiczki od lodówki. Dlaczego? Ciągłe otwieranie lodówki powoduje, iż jajka są narażone na wahania temperatury, co nie jest dla nich dobre.

Jajka to bardzo istotny składnik diety – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Z uwagi na zanieczyszczenia i inne groźne patogeny, postaraj się je trzymać w osobnym pojemniku, z dala od innych produktów spożywczych, które mogą być narażone na działanie szkodliwych bakterii. W pojemniku, układaj je do góry nogami – czyli szeroką podstawą jajka ku górze. Ten sposób sprawi, iż komora powietrzna będzie się powiększać wolniej, przez co jajka zachowają świeżość przez długi czas.

Czy wiesz, dlaczego jajka chłoną zapachy z lodówki?

Masz świadomość, iż jajka chłoną wszelkiego typu zapachy, podobnie jak masło, czy śmietana? Porowata skorupka jajka wchłania niemal wszystkie produkty spożywcze, które znajdują się w lodówce. W trakcie spożywania jajecznicy, może pojawić się pewnego rodzaju zaskoczenie i aromat innej potrawy. Dlatego, adekwatnym rozwiązaniem będzie przechowywanie jajek w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu jajka pozostaną smaczne i nie będą chłonąć innych mało przyjemnych zapachów.

Przygotuj żurek z puszystym jajkiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału