Myć czy nie myć słoiki przed wyrzuceniem? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

top.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Szklane słoiki po sosach lub gotowych zupach często lądują w śmieciach. Jak wiemy – należy je segregować, czyli umieszczać w pojemnikach na szkło. Wiele osób zastanawia się jednak, czy trzeba myć słoiki przed wyrzuceniem. Rozwiewamy wątpliwości.

Czy trzeba myć słoiki przed wyrzuceniem?

Szklane słoiki po produktach spożywczych, takich jak gotowe sosy czy zupy, powinny wylądować w zielonych pojemnikach przeznaczonych do segregacji szkła. Niektórzy zastanawiają się jednak, czy trzeba myć je przed wyrzuceniem. Okazuje się, iż najlepiej zapoznać się z zaleceniami udostępnianymi przed dany samorząd, choćby na stronie internetowej gminy.

Przykładowo – jak wynika z zasad segregacji odpadów w Warszawie (dostępnych na stronie segregujna5.um.warszawa.pl) słoików nie trzeba myć przed użyciem, wystarczy je dobrze opróżnić. Co więcej, nakrętka powinna wylądować w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne.

Zasady w innych miejscach zwykle są dość zbliżone. W większości przypadków, słoików nie trzeba myć przed wyrzuceniem.

Jeżeli jednak dość rzadko wyrzucamy szkło, to lepiej opłukać słoiki przed wyrzuceniem ich do kosza w naszym domu. Dzięki temu unikniemy powstawania nieprzyjemnego zapachu, który mógłby wydzielać się od pozostawionych w słoiku resztek.

Zamiast wyrzucać – wykorzystaj. Co zrobić ze szklanych słoików?

Co ciekawe, szklanych słoików wcale nie trzeba się pozbywać. Można wykorzystać je na nowo. Okazuje się, iż da się z nich zrobić między innymi:

  • wazon na kwiaty;
  • skarbonkę;
  • naczynia do podawania koktajli;
  • pojemniki do przechowywania żywności i przypraw;
  • pojemniki do przechowywania długopisów, ołówków, kredek, pędzelków lub mazaków;
  • doniczki na rośliny.

Dodatkowo, słoiki z powodzeniem posłużą nam do przygotowywania przetworów. Możemy w nich zamknąć różnego rodzaju dżemy, konfitury lub marynowane pyszności. Sposób wykorzystania słoika w głównej mierze zależy od jego rozmiaru. Mniejszych słoików można użyć do przechowywania różnej maści przypraw. Z kolei większe idealnie nadadzą się do gromadzenia produktów sypkich, na przykład kasz lub mąk.

Zobacz też:

​Pijesz siemię lniane? Uważaj, w tym przypadku bardziej szkodzi, niż pomaga

Dodaj do jogurtu i koktajlu. Spalisz boczki i zapobiegniesz zaparciom

To naturalny pogromca tłuszczu. Masz go w kuchennej szafce z przyprawami

Idź do oryginalnego materiału