Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu.
Fit Cake to sieć nie-cukierni, promująca modę na zdrowe produkty i zdrowy styl życia. Od lat produkuje i sprzedaje zdrowe ciasta i słodkości, systematycznie poszerzając ofertę. W ubiegłym roku nowością była m.in. oferta śniadaniowa – lekkie posiłki, bazujące na naturalnych składnikach.
– Naszym celem jest nie tylko rewolucja w świecie deserów, ale również tworzenie produktów, które wpisują się w codzienny styl życia naszych klientów – mówi Ewelina Choińska, współwłaścicielka marki.
W 2024 roku Fit Cake otworzył w Polsce 26 nowych lokali (w sumie ma ich już ponad 80), m.in. w Gdyni, Poznaniu, Szczecinie, Katowicach i w Warszawie. Rozwijał się też na rynkach zagranicznych, uruchamiając punkty w Szwecji i Austrii. W planach na 2025 rok są kolejne zagraniczne otwarcia – w Niemczech, Kanadzie i Danii. Marka prowadzi także rozmowy z potencjalnymi partnerami z Arabii Saudyjskiej.
Chcą więcej
Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu marki.
– Multifranczyzobiorcy to nasz najważniejszy partner w rozwoju. Ich zaangażowanie pokazuje, iż Fit Cake to sprawdzony model biznesowy i filozofia, która inspiruje – komentuje Rafał Kościuk, właściciel Fit Cake.
Franczyzobiorcy mogą liczyć na pełne wsparcie od strony know-how, marketingu, a także na bieżące szkolenia.
– Nasza rola nie kończy się na otwarciu lokalu. Chcemy, aby nasi partnerzy czuli, iż są częścią czegoś większego, dlatego wspieramy ich w rozwijaniu biznesu – podkreśla Rafał Kościuk. – Oferujemy nie tylko sprawdzony koncept, ale także pełne zaplecze merytoryczne i operacyjne. Nasi franczyzobiorcy mogą liczyć na regularne szkolenia, dostęp do nowoczesnych narzędzi marketingowych oraz pomoc w rozwiązywaniu bieżących wyzwań. Zależy nam, aby każda placówka Fit Cake była nie tylko rentowna, ale także dawała jej właścicielom satysfakcję z prowadzonej działalności.
Wśród multifranczyzobiorców Fit Cake są m.in. właściciele lokalu z Katowic, którzy zdecydowali się na uruchomienie kolejnej placówki, tym razem w Gliwicach, franczyzobiorca z Grudziądza, który chce otwierać dwie kolejne lokalizacje, tym razem w Bydgoszczy, czy przedsiębiorca z Wrocławia, który otwiera właśnie trzeci z planowanych pięciu lokali.
Nowy format
Jednym z najważniejszych kierunków rozwoju Fit Cake w mijającym roku była optymalizacja modelu operacyjnego, poprzez wprowadzenie nowych formatów działalności. Franczyzobiorcy zyskali możliwość uruchamiania lokali w wersji to go.
– W roku 2025 będziemy rozbudowywać dodatkowy model TO GO jako uzupełnienie i zagęszczenie rynku – dodaje Rafał Kościuk.
Generalnie lokale Fit Cake można otwierać w różnych formatach. Fit-kawiarnia jest lokalem z konsumpcją, w którym mogą być też serwowane śniadania, lunche, lody. Nie-cukiernia natomiast jest małym punktem bez konsumpcji, działającym w wersji z odbiorem własnym i dostawą. Oba dotychczasowe modele zakładają produkcję własną. Natomiast najnowszy model FIT CAKE TO GO to format oparty o szybką sprzedaż słodkości i kawy, bez produkcji. Punkty TO GO albo należą do aktualnego franczyzobiorcy, który ma produkcję w innym swoim lokalu, albo po prostu zatowarowują się w najbliższej kawiarni lub cukierni.
WIZYTÓWKA FIT CAKE
Sieć cukierni i kawiarni ze zdrowymi słodkościami.
- liczba lokali: ponad 80
- minimalna kwota inwestycji: około 50-60 tys. zł