Kwaśna żurawina, migdałowy smak otulony mięciutkim ciastem - tak w kilku słowach można opisać te muffiny. Są przepyszne! Idealnie wpisują się w ponurą aurę jesienno-zimową.
Żurawina i marcepan to naprawdę zgrany duet. Te dwa składniki łączyłam już w pysznym ucieranym cieście (TUTAJ znajdziecie przepis).
Muffiny z żurawiną i marcepanem
Składniki na muffinki z żurawiną i marcepanem
Aby przygotować muffiny potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
- śmietana 18% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- aromat migdałowy i sól - równoważą smak.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- żurawinę - świeżą żurawinę dostaniesz w hipermarketach w okresie jesienno-zimowym.
- marcepan - zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wówczas będziesz mieć pewność, iż wypełni muffinki pysznym migdałowym smakiem.
Jak przygotować muffinki z żurawiną i marcepanem?
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną, olejem i aromatem migdałowym.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj żurawinę i marcepan. Krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek, posyp płatkami migdałów i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić śmietanę?
Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.
Gdzie kupić marcepan?
Marcepan znajdziesz w sklepach internetowych np. Allegro. Ja najczęściej kupuje marcepan w Lidlu, marki Belbake. Jest w jasnożółtym opakowaniu, pakowany po 200g. Jest już na stałe w asortymecie, bo kiedyś widziałam go tylko w okresie świątecznym.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, iż w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, iż ciasto nie wypłynie z papilotki.
Muffiny z żurawiną i marcepanem
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z żurawiną
- Muffinki piernikowe choinki
- Muffinki pomarańczowe z żurawiną
- Cytrynowe muffinki z borówkami
Muffiny z żurawiną i marcepanem
Puszyste i wilgotne muffiny migdałowe wypełnione kwaśną żurawiną. To zimowy HIT!
Muffiny z żurawiną i marcepanem
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 230g gęstej śmietany 18%,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1/2 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 170 cukru,
- 120ml oleju,
- DODATKOWO:
- 30g płatków migdałowych,
- 250g żurawiny świeżej,
- 100g marcepanu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i marcepan, mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów.
Muffinki pieczemy około 25-27 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!