Muffiny z rabarbarem na deser. Sprawdzony przepis na domowe babeczki. Wypróbuj wypiek idealny na piknik

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/jarafoti/zdjęcie ilustracyjne


Szybkie muffiny z rabarbarem to znakomity przepis na domowy deser. Najlepiej smakują w maju i w czerwcu, gdy przypada sezon na to warzywo. Tradycyjnie muffiny z rabarbarem ozdabia się kruszonką lub hojnie obsypuje płatkami migdałowymi. Podpowiadamy przepis na muffiny z rabarbarem.

Przepis na muffinki z rabarbarem

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 450,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 3 jajka,
  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 100 g masła,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 5 g cynamonu,
  • 10 m ekstraktu waniliowego,
  • 4-5 łodyg rabarbaru.

Jak zrobić muffiny z rabarbarem?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną należy przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
  2. Jajka należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę i dodać jogurt grecki. Następnie masło trzeba roztopić w rondelku o grubym dnie, wystudzić i dolać do masy jogurtowej.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie ekstraktu waniliowego oraz soku z cytryny.
  4. Masę jogurtową trzeba delikatnie wymieszać z mąką przy pomocy silikonowej łopatki.
  5. Następnie należy umyć i pokroić rabarbar. Część rabarbaru należy zostawić na wierzch. Resztę rabarbaru należy dodać do masy na muffinki.
  6. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnił masą całość foremek. Na wierzchu należy rozłożyć odłożone kawałki rabarbaru.
  7. Muffiny z rabarbarem i cynamonem trzeba piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210° Celsjusza z termoobiegiem lub 220° Celsjusza z grzaniem góra-dół.

Wypróbuj także przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką:

Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci Twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie, wprost rozpływa się w…

Katarzyna Puczyńska

Dodatki do muffinek z rabarbarem

W sezonie warto przygotować muffiny z rabarbarem i truskawkami. Słodkie truskawki idealnie podkreślają kwaskowatość rabarbaru. Ponadto można na wierzchu muffinek z rabarbarem położyć płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią i współgrają z konsystencją upieczonego rabarbaru. Do mąki na masę do muffinek można dodać przesiane ciemne kakao. Dzięki temu zabiegowi otrzymacie czekoladowe muffiny z rabarbarem. Ponadto do dekoracji można wykorzystać polewę czekoladową, która dopełni estetycznego wyglądu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału