Muffinki łaciate czyli muffinki zebra

gotujzcukiereczkiem.pl 1 miesiąc temu

Muffinki smakują dzieciom i dorosłym. To wspaniały pomysł jeżeli nie mamy za dużo czasu, a chcemy przygotować domowe słodkości. Muffinki robi się ekspresowo, tylko z kilku składników. Mam na blogu sporą kolekcję muffinek, a dziś do niej dołączają muffinki zebra, muffinki łaciate czyli muffinki marmurkowe. Są to muffiny dwukolorowe. Powstają przez nakładanie na zmianę ciasta jasnego i ciemnego. Fajną opcją będzie polanie ich roztopioną czekoladą i oprószenie posypką czy udekorowanie m&m'sami.

Muffinki łaciate

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, iż w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki. Wówczas będziesz mieć pewność, iż ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki łaciate

Więcej przepisów na muffinki

  • Muffinki czekoladowe
  • Muffinki z truskawkami i bitą śmietaną
  • Muffinki coca cola
  • Muffinki z borówkami

Muffinki łaciate

Najlepszy przepis na muffinki dla dzieci. Są łaciate niczym krówka Można je dodatkowo polać czekoladą i posypać kolorową posypką.

Muffiny łaciate

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 120 cukru (2/3 szklanki),
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy do dobrego połączenia.

Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy na przemian jasną i ciemną część ciasta.

Muffinki łaciate

Muffinki pieczemy około 18-20 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Muffinki łaciate

Jeśli przygotujesz łaciate muffiny to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Muffinki


#dla dzieci #kakao #śmietana 18% #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału