Mrożenie produktów to świetny sposób przedłużenie ich przydatności do spożycia, kiedy kupimy lub ugotujemy za dużo. Zanim jednak wrzucimy jedzenie do zamrażalnika, lepiej się zastanówmy, bo są lepsze sposoby na przechowywanie żywności w niższych temperaturach. Wyjaśniamy, co wybrać zamiast foliowych woreczków.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Czy można mrozić w woreczkach foliowych? Większość Polaków popełnia ten błąd
Mrozić można mięso i produkty mięsne, ryby, żółty ser, pieczywo, warzywa i owoce. Taki sposób przechowywania żywności pozwala zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy, bo w marketach często można znaleźć korzystne promocje i kupić produkty na zapas. W czym najlepiej mrozić żywność, aby się nie popsuła?
Jak mrozić mięso? Jak mrozić mięso?, istock/@Elis Cora
Pojemnik do mrożenia powinien być szczelny, bo tylko wtedy żywność zachowa swój smak i aromat. Niestety foliowe woreczki nie spełniają tego kryterium, przez co produkty nabierają wilgoci i szybciej się psują. Dodatkowo na foliówkach przyniesionych ze sklepu mogą znajdować się bakterie, więc przechowywanie w nich jedzenia może sprawić, iż nabawimy się kłopotów zdrowotnych.
W czym mrozić jedzenie? Te pojemniki są najbezpieczniejsze. Potrawy zachowają smak i aromat
Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie produktów w plastikowych pojemnikach szczelnie zamykanych i odpornych na ujemne temperatury. Dobrze sprawdzą się także woreczki strunowe lub pojemniki szklane, ale w tym przypadku należy pamiętać, by nie wypełniać ich po brzegi, bo pod wpływem temperatury mogą pęknąć,Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.