Mrozisz mięso mielone? Musisz przestrzegać tych zasad, aby się nie zatruć

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mięso mielone. Fot. Pexels


Mięso mielone można mrozić bez przeszkód. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pozwolą prawidłowo przechowywać produkt w zamrażarce. Nieumiejętne mrożenie i rozmrażanie mięsa może skończyć się poważnym zatruciem.

Kotlety i pulpety, sosy i farsze – mięso mielone ma szerokie zastosowanie w kuchni. jeżeli zastanawiasz się, czy nadaje się do mrożenia, odpowiedź jest prosta – oczywiście, iż tak, ale pod pewnymi warunkami. Z mięsem trzeba obchodzić się szczególnie ostrożnie i z uwagą. Zatrucie, spowodowane nieumiejętnym przechowywaniem takiego produktu, może być fatalne w skutkach.

Przeczytaj również: Zajrzyj do lodówki i zrób zdjęcie. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Jak prawidłowo mrozić mięso mielone?

Jeśli chcesz zamrozić świeże mięso mielone, zrób to jak najszybciej po zakupie, najlepiej tego samego dnia. Unikaj mrożenia mięsa, które leży w lodówce od kilku dni. Upewnij się też, iż produkt jest dobrze zapakowany – to zapobiegnie dostępowi powietrza i zminimalizuje ryzyko utraty jakości. Do mrożenia użyj szczelnej folii spożywczej, worków zamrażarkowych lub pojemników do zamrażania. Pamiętaj też, iż mięso mielone warto podzielić na porcje przed zamrożeniem.

Jeśli korzystasz z worków do zamrażania, usuń z nich nadmiar powietrza. Możesz to zrobić dzięki specjalnych urządzeń lub manualnie, delikatnie wyciskając powietrze z worka. Pamiętaj też, aby oznaczyć opakowanie z zamrożonym mięsem mielonym etykietą zawierającą datę zamrożenia. Dzięki temu łatwiej będzie śledzić, jak długo mięso jest przechowywane w zamrażarce. Odpowiednio przygotowane może spędzić w niej około 3-4 miesiące, jednak im krótszy czas przechowywania, tym lepsza jakość.

Mięso mielone. Fot. Pexels

Rozmrażanie mięsa mielonego. Pamiętaj o tych zasadach

Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest umieszczenie go w lodówce na półce dolnej lub w specjalnej szufladzie przeznaczonej do rozmrażania. W tym przypadku musisz zaplanować rozmrażanie z wyprzedzeniem, ponieważ może to zająć trochę czasu. Lodówka utrzymuje odpowiednią temperaturę, pozwalającą na rozmrożenie mięsa. Jednocześnie metoda ta minimalizuje ryzyko rozwoju bakterii.

Jeśli potrzebujesz rozmrozić mięso szybko, umieść je w zimnej wodzie. Najpierw jednak upewnij się, iż mielone jest szczelnie zamknięte (w pojemniku czy woreczku). W tym przypadku musisz regularnie zmieniać wodę, najlepiej co ok. 30 minut (by utrzymać niską temperaturę). Możesz również użyć funkcji rozmrażania w mikrofalówce. Pamiętaj jednak, iż korzystając z tej funkcji nieumiejętnie, sprawisz, iż mielone częściowo ugotuje się. Niezależnie od metody, ważne jest, aby po rozmrożeniu mięso natychmiast wykorzystać i nie zamrażać go ponownie.

Idź do oryginalnego materiału