Gotowanie makaronu bez użycia wody nie tylko jest możliwe, ale i pomoże nam wzbogacić jego smak i poprawi strukturę potraw. W dodatku w niektórych przypadkach pozwoli nam to skrócić czas przygotowywania obiadu. Sprawdź, jak gotować makaron, nie używając do tego wody.
Alternatywy dla gotowania makaronu w wodzie - czym ją zastąpić?
Makaron możemy ugotować na wiele różnych sposobów, które mogą wpływać na smak potrawy, a także i na czas gotowania. Od nas zależy, którą metodę wybierzemy. Oto możliwe sposoby na gotowanie makaronu bez użycia wody:
- Makaron gotowany na patelni - zamiast gotować makaron w osobnym garnku, możemy przygotować go na patelni, mieszając go np. z sosem pomidorowym lub bulionem. Wystarczy, iż pozostawimy go na małym ogniu na patelni pod przykryciem. Po upływie kilku lub kilkunastu minut makaron powoli wchłonie płyn. Dzięki temu przyrządzimy nasz obiad w jednym garnku, a w dodatku danie będzie miało intensywniejszy smak.
- Makaron gotowany w mleku - ciekawym sposobem jest także gotowanie makaronu w mleku. Dzięki temu będzie on bardziej kremowy, co sprawi, iż świetnie będzie pasował do dań takich jak makaron z serem czy spaghetti carbonara. Wystarczy, iż włożymy surowy makaron do garnka, dodamy mleko i podgrzejemy to na średnim ogniu, często mieszając. Makaron wchłonie mleko, a skrobia uwolniona z makaronu sprawi, iż sos będzie gęstszy.
- Makaron moczony przed gotowaniem - w przypadku, gdy wiemy, iż w porze obiadowej będziemy mieli mało czasu w przyrządzenie dania, możemy sobie skrócić czas gotowania i wcześniej namoczyć makaron przez kilka godzin np. w bulionie czy sosie, zanim poddamy go obróbce cieplnej. Dzięki temu stanie się on miękki i później wystarczy jedynie chwilę podgrzać go na patelni. Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku zapiekanek makaronowych.
- Makaron pieczony w piekarniku - alternatywną metodą jest także pieczenie makaronu. Wkładamy surowy produkt do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego sos oraz bulion lub mleko. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czytaj również: Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Jak ugotować makaron, używając wody, ale w inny niż tradycyjny sposób? Wypróbuj tę metodę
Chcąc użyć wody do gotowania makaronu, ale zrobić to w inny niż tradycyjny sposób, możemy użyć parowaru. Wystarczy, iż ułożymy produkt w koszyku do gotowania na parze i polejemy go odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie sklejał.
Po upływie 10-15 minut, zależnie od grubości makaronu, będzie on zdatny do spożycia. Jest to świetna alternatywa, gdy na przykład akurat nie mamy wolnego palnika na kuchence lub z jakichś przyczyn nie możemy z niej skorzystać.
Zobacz też:
Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać