​Możesz je znaleźć w składach żywności, a to chemikalia. Unikaj ich dla swojego zdrowia

top.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Od dawna wiadomo, iż składy produktów żywnościowych, które kupujemy, powinny być jak najkrótsze. Jednak czasem, choćby w tych z pozoru zdrowych rzeczach, znajdziemy dodatki i wzmacniacze smaku, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Sprawdź, o jakie substancje chodzi i unikaj tych dodatków w składach żywności.

Unikaj tych dodatków w składach żywności: Butylohydroksyanizol

Ten dodatek do żywności znajdziemy w składach wielu produktów pod kodem BHA (E320). Jest syntetycznym przeciwutleniaczem stosowanym zarówno w żywności, jak i lekach, kosmetykach czy gumach do żucia. Jego skutkiem jest zapobieganie psucia się tłuszczów oraz olejów. Na półkach sklepowych najczęściej znajdziemy go w produktach tłuszczowych (margaryny, oleje), zupach w proszku czy w słodyczach. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg masy ciała. Kontrowersje budzą amerykańskie badania prowadzone na zwierzętach, w których wykazano potencjalne działanie rakotwórcze.

Sprawdź również: Z tym produktem po kamieniu w czajniku nie będzie śladu. Wcale nie chodzi o ocet

Unikaj tych dodatków w składach żywności: Tartazyna

Pod kodem E102 ukryty jest syntetyczny żółty barwnik azotowy, który jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Ma intensywną, jasną barwę. Dzięki niej jest wykorzystywany do nadawania atrakcyjnego wygląd różnym produktom. Znajdziemy go przede wszystkim w napojach gazowanych i bezalkoholowych, cukierkach, żelkach, deserach, zupach i daniach instant czy musztardach. Niestety tartazyna powiązana jest z wieloma skutkami ubocznymi, takimi jak reakcje alergiczne czy zespół nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci (ADHD). E102 jest substancją zakazaną w niektórych krajach m.in. Austrii czy Norwegii.

Sprawdź również: Zapomnisz o lodzie na ściankach zamrażarki. Wetrzyj w nie ten produkt

Unikaj tych dodatków w składach żywności: Glutaminian sodu

Ostatni z trzech składników jest chyba najbardziej znany z całego zestawienia. Chodzi o dodatek do żywności ukryty pod kodem E621, który swoją złą sławę buduje już od lat. W rzeczywistości sól sodowa kwasu glutaminowego to naturalnie występujący aminokwas, który jest wykorzystywany jako wzmacniacz smaku. Znajdziemy go przede wszystkim w przekąskach, chipsach, zupach instant, kostkach rosołowych, mrożonej i przetworzonej żywności, sosach, dipach czy przyprawach. Jest to składnik uznawany za bezpieczny m.in. przez WHO czy FDA, ale kontrowersje budzą niektóre objawy, takie jak bóle głowy, uderzenia gorąca, potliwość, drętwienie, mrowienie czy nudności. Jednak żadne badania nie powiązały ich wyłącznie glutaminianem sodu.

Zobacz też:

Tak gwałtownie pozbędziesz się rdzy z ogrodzenia. Potrzebne składniki masz w kuchni

To najlepsze ćwiczenia dla pań po 40-tce. Pomogą utrzymać kondycję i spalić oponkę

Japonki piją ją hektolitrami. To dlatego mają talię osy i tak młodo wyglądają

Idź do oryginalnego materiału