Mole spożywcze jako dorosłe osobniki przypominają małe motylki o szarobrązowym zabarwieniu, które ułatwia im maskowanie w kuchni. Małe niestety żyją głównie w ciemnościach, przez co są niezwykle trudne do zauważenia. Największym zagrożeniem dla produktów spożywczych są jednak larwy moli spożywczych, które są w stanie przegryźć choćby foliowe opakowanie. Te szkodniki to prawdziwe utrapienie w kuchni, więc dobrze wiedzieć, gdzie najczęściej lubią się zadomawiać, by gwałtownie je stamtąd przepędzić.
Jak pozbyć się moli spożywczych? Trzeba podjąć szybkie działania
Obecność moli spożywczych w kuchni zwiastuje wyrzucenie większości, a choćby i całych zapasów produktów spożywczych. By pozbyć się ich raz na zawsze, należy podjąć konkretne i szybkie działania. Niestety, jeżeli nie zadba się o dokładne wypędzenie moli z kuchni, te wrócą natychmiast.
Wobec tego, w pierwszej kolejności trzeba usunąć wszystkie zainfekowane produkty, a dla pewności najlepiej wszystkie. Nowe zapasy makaronów, kasz czy mąk najlepiej zacząć przechowywać w szczelnych pojemnikach — szklanych lub metalowych.
Kolejnym krokiem jest dokładne posprzątanie szafek i kuchni. Sprawdzonym sposobem na ich dezynfekcje jest zastosowanie gorącej wody z octem w proporcjach 1:1. Do tego dobrze zastosować wszelkie środki odstraszające te szkodniki. Zalicza się do nich między innymi goździki, liście laurowe, czy też ziele angielskie. Dobrym pomysłem mogą być również saszetki z lawendą czy wykorzystanie olejków eterycznych. Mole nie cierpią takich zapachów, dzięki czemu twoja kuchnia przestanie być dla nich atrakcyjna.
Zobacz także: Te szkodniki pojawiają się w kuchni równie często jak mole. Tak je wypędzisz
Gdzie mieszkają mole spożywcze? Nie tylko w szafkach kuchennych
Wiedza o tym, jak pozbyć się moli spożywczych to jedno, ale świadomość tego, gdzie mogą zamieszkiwać w twojej kuchni to zupełnie coś innego. Skuteczne usunięcie tych szkodników z kuchni może się udać tylko wtedy, jeśli sprawdzi i zdezynfekuje się wszystkie zakątki, w których mogą pomieszkiwać.. Za najpopularniejsze uchodzą oczywiście szafki kuchenne i ich zakamarki, takie jak rogi, zawiasy i wszelkie szczeliny.
Opakowania żywności to także dla nich raj, zwłaszcza iż nie jest problemem przegryzienie plastikowych czy kartonowych pudełek. Larwy chętnie zamieszkują choćby pod etykietami na opakowaniach, dlatego w czasie sprzątania kuchni przy inwazji moli nie można się rozdrabniać. Tylko dokładne sprzątanie i dezynfekcja połączona z wyrzuceniem zapasów z kuchni mogą przynieść efekty.
W czasie porządków w kuchni zwykle zwraca się uwagę na te miejsca, w których najczęściej mieszkają mole spożywcze. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, iż mogą żyć również na suficie czy też narożnikach pomieszczenia. Dużym zaskoczeniem może być też fakt, że lubią żyć w urządzeniach kuchennych, takich jak mikrofalówka, piekarnik, toster czy choćby okolice silnika lodówki. Sprzątając kuchnię w wyniku inwazji moli spożywczych, nie zapomnij o zerknięciu do tych miejsc, aby cała praca nie poszła na marne.
Zobacz też:
Pij tę herbatę wieczorem. Pozbędziesz się wzdęć, a jelita ci podziękują
To koniec sezonu na ulubione grzyby Polaków. Tutaj już ich nie znajdziesz
Zamiast wyrzucać, zagotuj i przelej do butelki. To najlepszy środek do czyszczenia






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





