Pamiętacie ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem? Ja pamiętam, choć jako dziecko wcale za nim nie przepadałam. Teraz to zupełnie inna historia! Coraz częściej wracam do potraw, które kiedyś omijałam szerokim łukiem. Na tej liście, oprócz ryżu zapiekanego, znalazła się też zupa pomidorowa czy choćby żeberka. Smaki naprawdę potrafią się zmieniać!
Odkąd zaczęłam tworzyć przepisy i testować różne dania, stałam się dużo bardziej odważna w kuchni. Jasne, mam swoje ulubione potrawy i takie, które lubię trochę mniej. Ale i tak wszystkie znajdą miejsce na moim talerzu. No bo jak nie spróbuję, to skąd mam wiedzieć, czy lubię, prawda?
Ryż zapiekany z jabłkami – smak dzieciństwa
Zapiekanka ryżowa z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie nie tylko jabłek, ale i innych sezonowych owoców. jeżeli wybieram jabłka, to obowiązkowo dodaję solidną porcję cynamonu. A wiecie, iż kiedyś go nie cierpiałam? Ha, ha… dziś nie wyobrażam sobie bez niego tego deseru.
Nasze polskie jabłka są po prostu najlepsze. Do tego przepisu poddusiłam je na maśle z odrobiną karmelizowanego cukru – dzięki temu stały się miękkie, lekko złociste i pachnące. Ryż ugotowałam na mleku, ale tak, żeby był gęsty. Chciałam, aby po przełożeniu jabłkami każda warstwa była dobrze widoczna. Soczyste jabłka i masło dodały mu lekkości, więc całość wyszła puszysta, a jednocześnie dobrze zbalansowana.
I wiecie co? To jest właśnie ten smak dzieciństwa… tylko w dużo smaczniejszej, dorosłej odsłonie.
Jak podać ryż zapiekany z jabłkami, żeby zachwycić rodzinę i gości?
Bardzo lubię to danie w wersji tradycyjnej pod warunkiem, iż jest w nim dużo jabłek i oczywiście sporo cynamonu. Ale nie byłabym sobą, gdybym przepisu trochę nie unowocześniła. Tym razem przygotowałam szybki krem na bazie mascarpone, coś w stylu tiramisu, i podałam go do gotowej zapiekanki. Smakowało wyśmienicie!
I tak nasz polski ryż zapiekany z jabłkami doczekał się swojej premiery na blogu w towarzystwie włoskiego klasyka. Uwielbiam łączyć kuchnie świata z polskimi smakami i muszę przyznać, iż wychodzi mi to całkiem dobrze.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
DrukujSkładniki:
Ryż
150 g ryżu, okrągłego
800 ml mleka
1 łyżka masła
1 laska cynamonu
Jabłka
1 kg jabłek
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
Zapiekanka
ugotowany ryż, cała porcja
usmażone jabłka
1 łyżka cynamonu
50 g brązowego cukru
20 g masła
Krem mascarpone
250 g mascarpone
2 jajka
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Ryż opłukać w wodzie i wsypać do garnka. Dodać masło, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
- Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić z cukrem, dodać jabłka i smażyć przez 5 minut, tak aby nie rozgotowały się całkowicie.
- Okrągłą formę o średnicy 30 cm posmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ryżu i posypać częścią cynamonu oraz cukru. Na wierzchu ułożyć jabłka i przykryć warstwą pozostałego ryżu. Całość oprószyć resztą cynamonu i cukru, a na wierzchu rozłożyć kawałki zimnego masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg).
- W międzyczasie przygotować krem tiramisu. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać szpatułką do masy jajeczno-serowej.
- Upieczony ryż wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać na zimno z kremem tiramisu. Smacznego!