Dlaczego warto wkładać gąbkę do naczyń do zamrażarki?
Podstawową zaletą tego rozwiązania, szczególnie w przypadku starszych lodówek bez systemu No Frost, będzie zmniejszenie wilgoci. Gąbka będzie chłonęła jej nadmiar, co w konsekwencji nie doprowadzi do tworzenia się szronu w jej wnętrzu. Wkładając ją do zamrażarki, nie tylko nie będziemy musieli jej tak często rozmrażać, ale także sprawimy, iż dłużej będzie w dobrej kondycji. Dodatkowo wyjmując taką gąbkę z zamrażarki, możemy skuteczniej usunąć trudne zabrudzenia, gdyż będzie ona znacznie twardsza od klasycznej gąbki do naczyń.
Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność
Wkładasz gąbkę do naczyń do zamrażarki? Spróbuj tego dodatku
Warto również wspomnieć, iż włożona do zamrażarki gąbka może działać podobnie do magazynu zimna. Dzięki temu do utrzymania stałej energii urządzenie nie będzie musiało pobierać tyle prądu. Oczywiście sama gąbka nie sprawi, iż będziemy mieli o wiele niższe rachunki za prąd, ale z pewnością w pewnym stopniu pozwoli utrzymać stałą temperaturę w zamrażarce. Wkładając gąbkę do zamrażarki, możemy ją również nasączyć np. sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy świetny pochłaniacz zapachów. I to w 100 proc. naturalny. Najczęściej tego rodzaju triki wykorzystujemy w lodówce, ale w zamrażarce również może się świetnie sprawdzić.
Zobacz też:
To najlepszy smartwatch dla seniora. Duży wyświetlacz, licznik kroków i pomiar ciśnienia to nie wszystko
Pod koniec lata osy atakują z podwójną siłą. Jak sobie z nimi radzić?
Tak piorą ręczniki w greckich hotelach. Pięknie pachną bez płynu do płukania