Moja rodzina uwielbia to ciasto. Połączenie kwaśnych owoców ze słodyczą bezy to mistrzostwo

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Składniki na ciasto z porzeczkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Haneczki


Są pewne desery, po które niemal zawsze chętnie sięga się letnią porą. jeżeli chodzi o popularne ciasta, to warto wykorzystać tu sezonowe owoce. W związku z tym, iż już niemal zaraz rozpoczyna się sezon na porzeczki, to dobrze jest poznać przepis na ciasto z ich wykorzystaniem. Jak zrobić ciasto z porzeczkami i bezą? To banalnie proste!

Można pokusić się o takie stwierdzenie, iż czarna porzeczka powinna być polskim owocem narodowym. Przygotowuje się z niej niezwykle smaczne dżemy, soki, konfitury, ale również znajduje zastosowanie w przypadku deserów i ciast na różną okazję. A skoro o ciastach mowa, to warto sięgnąć po czarną i czerwoną porzeczkę, by stworzyć słodkie kulinarne arcydzieło. Ciasto z porzeczkami i bezą to doskonała propozycja na niedzielny deser lub coś słodkiego, w przypadku wizyty gości.

Ciasto z porzeczkami i bezą – słodka propozycja na letnią porę

Dlaczego ciasto z porzeczkami to świetna propozycja na letni deser? To właśnie wtedy rozpoczyna się sezon na porzeczki, które w połączeniu ze smakiem bezy tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie można osiągnąć lepszego efektu od połączenia owoców porzeczek z bezą. Taki miks zawsze robi furorę, niezależnie od ciasta, w którym występuje. Warto zaznaczyć, iż porzeczki mają mnóstwo pektyn, idealnie sprawdzają się w przypadku pieczenia i idealnie znoszą mrożenie, dzięki czemu możesz je przechować w zamrażarce, by uzupełnić niedobór witaminy C zimową porą.

Składniki na ciasto z porzeczkami – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Haneczki

Zobacz: Proste i smaczne ciasto na każdą okazję. Dzięki tej technice zawsze będzie idealne kruche

Pomimo tego, iż przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, to warto go nieco poświęcić, bo efekt końcowy jest naprawdę w pełni zadowalający. To świetna opcja, zarówno na rodzinny deser, jak i niespodziewaną wizytę gości. Możesz być pewny tego, iż każdy, kto spróbuje tego ciasta, będzie w pełni zadowolony.

Przepis na ciasto z porzeczkami – jak je zrobić?

Gdy poznasz przepis na ciasto z porzeczkami, to miej świadomość, iż całą procedurę jego przygotowania należy podzielić na trzy etapy. A jest to przygotowanie kruchego spodu, nadzienia i bezy. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda zjawiskowo, co na pewno przyciągnie wzrok twoich gości i domowników.

Składniki na kruchy spód:

  • 125 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 800 g porzeczek – najlepiej jest połączyć czarne z czerwonymi.

Składniki na bezę:

  • szczypta soli,
  • 4 białka,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki płatków migdałów do oprószenia,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków.

Przygotowanie ciasta z porzeczkami – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Haneczki

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj masło i posiekaj gwałtownie nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtka, kwaśną śmietanę i sól i gwałtownie zagnieć. Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
  2. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie wylep spód ciastem i wyrównaj. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.
  4. Przygotuj nadzienie do ciasta. Odszypułkuj porzeczki, umieść w naczyniu ze skrobią i dokładnie wymieszaj.
  5. Kolejny krok to przygotowanie bezy. Pamiętaj, iż wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce miksera umieść białka i rozpocznij ubijanie. Gdy białka się spienią, dodaj sól i ubijaj dalej. W chwili, gdy piana będzie sztywna, zacznij dodawać cukier – rób to stopniowo, łyżka po łyżce. Powinieneś uzyskać gładką i błyszczącą masę bezową. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.
  6. Na upieczony spód wyłóż porzeczkowe nadzienie i wyrównaj. W następnej kolejności wyłóż bezę i oprósz ją płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i natychmiast obniż temperaturę do 140 stopni (termoobieg). Piecz przez godzinę, aż wierzch będzie chrupiący. Ostudź w stygnącym piekarniku. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału