Od lat w mediach i internecie zachęca się nas do spożywania tzw. superżywności — produktów nazywanych superfoods, które wyróżniają się wartościami odżywczymi. Dziś przychodzę więc z małą przypominajką. Superfoods mamy też w Polsce! Po jakie warto sięgnąć?
Polskie superfoods są dostępne, stosunkowo tanie (w porównaniu do zagranicznych, importowanych odpowiedników), wartościowe i nierzadko przepyszne — choć oczywiście smak jest kwestą gustu.
W materiale opowiadam o 5 naszych lokalnych polskich superfoodsach. Być może dawno ich nie było w Twoim menu i warto przy kolejnych zakupach się w nie zaopatrzyć? Co sądzisz? Które z nich jesz regularnie? Daj znać w komentarzu.
Pamiętaj, iż możesz mnie posłuchać nie tylko na YouTube, ale również w serwisach podcastowych takich jak Spotify.
Polska lista superfoods
Oto moim zdaniem najzdrowsze superfoods:
1. Owoce jagodowe — dlaczego warto jeść?
Owoce jagodowe to nasze sezonowe bogactwo, z którego nie warto rezygnować poza latem. Sięgaj po nie również w okresie jesienno-zimowym, bo mrożonki nie tracą swoich walorów zdrowotnych i smakowych.
Jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny itd. – wybór jest naprawdę ogromny. Są one bogate w antyoksydanty, witaminę C i błonnik. Wspierają układ krążenia i są świetnym wyborem również dla osób borykających się z insulinoopornością czy cukrzycą. Zawierają mniej cukru niż wiele innych popularnych owoców.
2. Kapusta kiszona a jelita
Kiszonki są pełne probiotyków, które wspomagają nasz układ trawienny i mikrobiom. Kapusta kiszona ma sporo błonnika, witaminy C, ale również kwasu mlekowego. Dzięki temu może wspierać wchłanianie żelaza z pożywienia.
3. Buraki — adekwatności
Buraki są dostępne przez cały rok, bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Coraz więcej mówi się o wpływie soku z buraków na wydolność. Nie zapominajmy również o ich adekwatnościach krwiotwórczych.
4. Siemię lniane — adekwatności
To znane od dawien dawna nasionka, które są niebywale wartościowe i tanie. Len jest źródłem ważnych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (kwasu alfa-linolenowego), które korzystnie wpływają na zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego. Siemię można dodawać do jogurtów, koktajli, wypieków lub posypywać nimi sałatki.
5. Na co pomaga jarmuż?
Jarmuż to moim zdaniem jedno z najzdrowszych warzyw. Obfituje w składniki odżywcze: w witaminę A, C, K, błonnik, wapń. Jedzenie jarmużu może wpłynąć na odporność i zdrowie kości.
Co dodasz do tej listy? Daj znać w komentarzu.