Moja babcia od lat robi dżem truskawkowy z tego przepisu. Aby podbić smak, dodaje ten jeden składnik

g.pl 1 dzień temu
Jak zrobić dżem z truskawek? Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego. Wystarczą zaledwie cztery składniki, w tym jeden specjalny, który dodatkowo podbije smak owoców. Moja babcia przyrządza dżem w ten sposób od kiedy pamiętam i zawsze wychodzi o niebo lepszy niż sklepowy.
Nie bez powodu Polacy tak uwielbiają truskawki. Są słodkie, soczyste i można zrobić z nich wiele pysznych dań, na przykład ciasta, konfitury i inne desery. jeżeli chcesz zachować smak tych owoców na dłużej lub po prostu masz ich w domu za dużo i obawiasz się, iż niedługo stracą swoją świeżość, to przygotuj z nich domowy dżem. Przepis jest bardzo prosty i potrzeba zaledwie czterech składników.


REKLAMA


Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką


Szybki przepis na dżem truskawkowy. Jak zrobić ten domowy przysmak?
W sklepach można znaleźć wiele gotowych produktów, ale nic nie smakuje tak dobrze jak domowy dżem, zwłaszcza gdy mamy truskawki z własnej uprawy. Warto zatem skorzystać z trwającego aktualnie sezonu i przygotować pyszne przetwory. Przepis mojej babci jest bardzo prosty, jednak trzeba mieć na uwadze, iż samo gotowanie zajmuje sporo czasu. Owoce z cukrem długo gęstnieją, ale efekt końcowy jest zniewalający. Sekretnym składnikiem jest garść borówek, które dodatkowo podkręcają smak.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami i kruszonką jak u babci. Jest słodkie, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu


Dżem truskawkowy - przepis babci. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania dżemu, to:


2 kilogramy słodkich, dojrzałych truskawek,
600 gramów cukru,
mała garść borówek,
sok wyciśnięty z połówki cytryny.


Co zrobić, żeby dżem truskawkowy był gęsty? Przepis krok po kroku


Na początek dokładnie myjemy i osuszamy truskawki. Następnie obrywamy z nich szypułki, kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
Do truskawek dodajemy borówki i zasypujemy wszystko cukrem.
Owoce z cukrem podgrzewamy w garnku na niewielkiej mocy palnika, co chwilę mieszając. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny (jest to składnik opcjonalny, pozwala na zachowanie jasnego koloru dżemu).
Gdy cukier się rozpuści, a owoce rozpadną, zmniejszamy moc palnika do minimum i dalej gotujemy aż do zagęszczenia. Warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ jest to długi proces.
Gdy dżem będzie gotowy, przygotowujemy słoiki. Każdy z nich musi być wyparzony i czysty, aby do jedzenia nie dostały się niepożądane drobnoustroje. Gorący dżem przelewamy ostrożnie do słoików, zakręcamy je i stawiamy do góry dnem. Następnie okrywamy naczynia ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po ostygnięciu dżem będzie gotowy. Tak przygotowane słoiki nie wymagają zwykle dodatkowej pasteryzacji, ponieważ zakrętki samoistnie się zasysają pod wpływem ciepła. jeżeli jednak chcesz mieć pewność, iż truskawki wytrzymają dłużej, możesz dodatkowo wstawić naczynia do gorącej wody na około 10 minut.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału