Składniki na gruszki w cieście z pilznera
Sekretem tego dania są nie tylko słodkie gruszki, ale także dodatek piwa typu pilzner charakteryzującego się ziołowo-korzenną goryczką. Żeby przygotować gruszki w cieście z pilznera będzie ci potrzebna:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 szklanka napoju typu pilzner,
- 2 cytryny,
- 200 g mąki,
- 3 gruszki,
- 330 g cukru + 3 łyżki,
- 60 g szklanki soku pomarańczowego,
- szczypta soli.
Pamiętaj, by wybierać duże i jędrne gruszki. Najlepiej sprawdzą się odmiany Bera, Faworytka lub Klapsa i Konferencja.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Gruszki w cieście z pilznera — sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotuj gruszki. Jedną cytrynę umyj i sparz, a następnie cienko obierz ze skórki i pokrój skórkę w drobne paski. Do szerokiego rondla wlej litr wody, dodaj skórkę z cytryny, sok z jednej cytryny, 330 g cukru i sok pomarańczowy. Zagotuj na średnim ogniu. W międzyczasie obierz gruszki ze skórki, podziel na pół i usuń gniazda nasienne. Gdy cukier w rondlu się rozpuści, włóż do zalewy gruszki (miejscem po gnieździe nasiennym do góry) i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw gruszki do wystygnięcia.
Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się
Ostudzone gruszki wyjmij i pokrój na kawałki o szerokości około 0,5 cm. Syrop przecedź i zagotuj na dużym ogniu przez 10 minut, by zgęstniał. Przygotuj ciasto. Do jednej miski wsyp proszek do pieczenia, mąkę, trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli. Lekko ubite jajko utrzyj z piwem, dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dwa litry oleju do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gruszki zanurz w cieście i smaż partiami przez około 2 minuty, następnie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Pamiętaj, by przed kolejną partią doprowadzić olej do odpowiedniej temperatury. Usmażone owoce podawaj z syropem oraz cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też:
Tak przechowywano owoce w średniowieczu. Śliwki wytrzymywały od końca lata do świąt
Wzmacnia smak i odporność. Jedz jesienią, gdy sezon na przeziębienia trwa w najlepsze
Są zdrowe i poprawiają odporność, jednak nie wszyscy seniorzy powinni je jeść. Sprawdź, dlaczego