Moja babcia co weekend robi gruszki w cieście. To najlepszy deser na jesień

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Jabłka czy banany zanurzone i usmażone w cieście znają wszyscy. Jednak mało kto myśli w tym kontekście o gruszkach. A to duży błąd. Odpowiednio przygotowane ciasto w połączeniu z tymi owocami da nam pyszny deser, idealny na jesienne dni. Poznaj przepis mojej babci na obłędne gruszki w cieście z pilznera.

Składniki na gruszki w cieście z pilznera

Sekretem tego dania są nie tylko słodkie gruszki, ale także dodatek piwa typu pilzner charakteryzującego się ziołowo-korzenną goryczką. Żeby przygotować gruszki w cieście z pilznera będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka napoju typu pilzner,
  • 2 cytryny,
  • 200 g mąki,
  • 3 gruszki,
  • 330 g cukru + 3 łyżki,
  • 60 g szklanki soku pomarańczowego,
  • szczypta soli.

Pamiętaj, by wybierać duże i jędrne gruszki. Najlepiej sprawdzą się odmiany Bera, Faworytka lub Klapsa i Konferencja.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Gruszki w cieście z pilznera — sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotuj gruszki. Jedną cytrynę umyj i sparz, a następnie cienko obierz ze skórki i pokrój skórkę w drobne paski. Do szerokiego rondla wlej litr wody, dodaj skórkę z cytryny, sok z jednej cytryny, 330 g cukru i sok pomarańczowy. Zagotuj na średnim ogniu. W międzyczasie obierz gruszki ze skórki, podziel na pół i usuń gniazda nasienne. Gdy cukier w rondlu się rozpuści, włóż do zalewy gruszki (miejscem po gnieździe nasiennym do góry) i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odstaw gruszki do wystygnięcia.

Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się

Ostudzone gruszki wyjmij i pokrój na kawałki o szerokości około 0,5 cm. Syrop przecedź i zagotuj na dużym ogniu przez 10 minut, by zgęstniał. Przygotuj ciasto. Do jednej miski wsyp proszek do pieczenia, mąkę, trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli. Lekko ubite jajko utrzyj z piwem, dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dwa litry oleju do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gruszki zanurz w cieście i smaż partiami przez około 2 minuty, następnie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Pamiętaj, by przed kolejną partią doprowadzić olej do odpowiedniej temperatury. Usmażone owoce podawaj z syropem oraz cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też:

​Tak przechowywano owoce w średniowieczu. Śliwki wytrzymywały od końca lata do świąt

Wzmacnia smak i odporność. Jedz jesienią, gdy sezon na przeziębienia trwa w najlepsze

Są zdrowe i poprawiają odporność, jednak nie wszyscy seniorzy powinni je jeść. Sprawdź, dlaczego

Idź do oryginalnego materiału