
Bez ogórków kiszonych ciężko wyobrazić sobie kuchnię. To przekąska bardzo lubiana przez Polaków. Jest świetnym dodatkiem do surówek, kanapek czy zup. jeżeli kisiłeś ogórki, pewnie wiesz, iż sporym wyzwaniem jest uzyskanie idealnej chrupkości. Nikomu z rodziny nie posmakują rozmiękłe warzywa. Jak ich uniknąć? Możesz ogórki namoczyć przed kiszeniem.
Moczenie ogórków przed kiszeniem – jak robić to prawidłowo?
Moczenie warzyw w wodzie przez pewien czas zanim trafią do słoików to zabieg znany wielu gospodyniom. Dzięki niemu struktura ogórków znacząco się polepsza. Kilkugodzinna kąpiel w chłodnym płynie to krok w kierunku uzupełnienia deficytów wody, a bez niej warzywa są wyschnięte i mało chrupkie.
Woda to jeden z głównych składników ogórków i jeżeli są nią nasycone, to wyjdą jędrne i chrupiące. Warto zaznaczyć, iż młodziutkie ogórki, które dopiero co opuściły plantację, nie muszą być moczone przez kilka godzin w wodzie. Chociaż nie zaszkodzi im 1-godzinna kąpiel w pojemniku z wodą. Możesz je wyjąć choćby wcześniej. Warzywom wiotkim, które straciły jędrność, możesz przywrócić dawną świetność. Wystarczy, iż włożysz je do wody z kostkami lodu i wyjmiesz po 1–2 h. Kilka godzin kąpieli to maksimum. Nie przedłużaj jej i nie mocz warzyw przez całą noc czy kilkanaście godzin, bo przedobrzysz. Zrujnujesz strukturę ogórków, zamiast ją poprawić.
Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Trik doświadczonych kucharek
Uzyskanie chrupiących ogórków to nie taka prosta rzecz, a znajomość niektórych kuchennych sztuczek zdecydowanie pomaga uzyskać zamierzony efekt. Do kamionki lub słoików ogórkami wrzuć cytrynę pokrojoną na plasterki (kilka sztuk). Owoc nada lekko kwaskowatego i rześkiego charakteru. Dzięki niej warzywa wciąż będą twarde.