Mniej marnowania, więcej smaku i na dłużej. Wielkanoc może być łatwiejsza i bardziej eko

dadhero.pl 2 dni temu
Wielkanoc sprzyja obfitości świątecznych dań, ale mało kto jest w stanie zjeść wszystko w tak krótkim czasie. W rezultacie część jedzenia traci swój smak i aromat, wysycha, twardnieje i nierzadko idzie na zmarnowanie. Można temu zapobiec, stosując marynowanie i przechowywanie z technologią FoodSaver.


Pieczona karkówka, żurek z kiełbasą i jajkami, sałatka jarzynowa, mazurek z bakaliami i babka wielkanocna – to przykłady świątecznych dań najczęściej goszczących na wielkanocnych stołach. Niestety, wszystkie te pyszności gwałtownie tracą swoje walory smakowe i aromatyczne. A przecież szkoda, by się zmarnowały.

Wiadomo powszechnie, iż najlepiej smakują, pachną i wyglądają dopiero co ugotowane i upieczone potrawy. Kłopot pojawia się, gdy trzeba przechować to, co po uczcie zostało na świątecznym stole, przez kilka dni w domu albo też zabrać ze sobą w podróż do dalszej rodziny. Czy sama lodówka i zamrażalka wystarczą?

Otóż dla zachowania jakości wielkanocnych dań, czy w ogóle jedzenia, najważniejsze znaczenie ma sposób ich przechowywania w bezpiecznych warunkach. Trzeba je odpowiednio zapakować, by przedłużyć ich świeżość oraz podtrzymać smak i zapach, nie mówiąc już o ochronie przed wyrzuceniem do kosza.

Jak zatem sprawić, by tegoroczna Wielkanoc była łatwiejsza, pożywniejsza i bardziej ekologiczna? Pomogą w tym rozwiązania dostępne w ramach systemu FoodSaver, które umożliwią próżniowe marynowanie i pakowanie zarówno świeżych składników przyrządzanych potraw, jak i gotowych do podania na świąteczny stół dań.

Dzięki akcesoriom FoodSaver świąteczne potrawy można przechowywać dłużej i bez utraty walorów sensorycznych. Pakowanie próżniowe uchroni mięso, warzywa i ciasta przed utratą smaku i aromatu. W próżniowych workach FoodSaver domowe wyroby (wędliny, pasztety) nie wyschną, a w szczelnie zamkniętych pojemnikach tego samego producenta świąteczne ciasta – babki i mazurki – zachowają miękkość.

Z pojemnikami FoodSaver można też błyskawicznie marynować mięso np. schab czy karkówkę. Marynowanie próżniowe to doskonała metoda, by przyspieszyć tę sprawdzoną od wieków technikę konserwacji żywności. Zamiast kilku godzin, można mieć gotowe efekty w... 12 minut! Warto wypróbować ją na poniższym przepisie.

Przepis: Wielkanocna karkówka w musztardzie i miodzie


Składniki:


1 kg karkówki


3 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku


1 łyżeczka soli, pieprzu, majeranku


3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego



Przygotowanie:


1. Wymieszaj składniki marynaty.

2. Włóż karkówkę do pojemnika FoodSaver, zalej marynatą.

3. Zamknij, ustaw tryb marynowania i aktywuj FoodSaver – gotowe po 12 minutach!


4. Piecz 50 min w 180 stopniach C, podlewając marynatą.

Zastosowany w domu na Wielkanoc system FoodSaver oznacza politykę zero marnowania jedzenia na święta. Resztki świątecznych potraw zapakowane próżniowo mogą trafić do lodówki lub zamrażarki i być wykorzystane później. Brak marnotrawstwa to silny argument za wyborem tej właśnie metody przechowywania.

Tym, którzy poszukują krótkiej odpowiedzi na pytanie, po co marynować i pakować próżniowo jedzenie na Wielkanoc, niech przekona liczba – z technologią próżniową FoodSaver świąteczne mięsa, ciasta i wędliny pozostaną świeże do 5 razy dłużej! Mniej marnowania, więcej smaku i na dłużej brzmi jak dobra inwestycja.

Idź do oryginalnego materiału