

Czy oliwa extra virgin zawsze jest taka extra? Na to, jak i na podobne pytania odpowiadali dziś (27.03) eksperci podczas konferencji pt. ,,Sekrety żywności – w świecie ciągłych wyborów”. Wydarzenie skierowane było szczególnie do osób młodych. Poza wysłuchaniem wykładów uczestnicy mogli wziąć udział również w sesji konkursowej na temat zdrowego odżywiania. Konferencja była połączona z promocją nowego kierunku studiów ,,Dietetyka i jakość żywności”.
– Zaprosiliśmy szkoły z całego regionu, ale także studentów szczególnie do sesji konkursowej, gdzie mogli przedstawić zagadnienia związane z żywnością, jakością żywności i dietetyką. Szczególnie młode osoby są tu mile widziane. Celem konferencji jest promocja kierunku ,,Dietetyka i jakość żywności”, którą mamy od dwóch lat na Politechnice Opolskiej. Druga rzecz, to oczywiście promocja zdrowego stylu życia, odżywiania się i poszerzanie świadomości żywieniowej – tłumaczy dr hab. inż. Dominika Matuszek, profesor Politechniki Opolskiej, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych, organizator konferencji.
– Uważam, iż Polska wyróżnia się tym, iż mamy zdrową, bezpieczną żywność. Staramy się natomiast wyłapać nieuczciwych producentów – komentuje Dorota Szyra, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu.
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym, organizowanym już dziesiąty raz na Politechnice Opolskiej.
Dominika Matuszek, Dorota Szyra:














Autor: Natalia Sikorska