Młoda kapusta zasmażana z klopsikami. Pyszny przepis na prosty obiad

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności


Młoda kapusta zasmażana serwowana w towarzystwie wieprzowych klopsików to przepis na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Kiedy młoda kapusta spogląda na mnie z ryneczków i straganów, w mojej głowie natychmiastowo układa się plan, jak mogę ją wykorzystać w mojej kuchni. Jednego dnia zamarzyła mi się w wersji zasmażanej, z dużą porcją koperku i dodatkiem chrupiącej marchewki. Żeby zamienić ją w pełne, sycące danie, dorzuciłam jeszcze małe klopsiki z mielonej wieprzowiny. I był to strzał w dziesiątkę. Nim się obejrzałam, moja rodzina błyskawicznie wyczyściła talerze. Idealny przepis na letni obiad pełen smaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami

Składniki:

Klopsiki

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 1 jajo,
  • 2 cebule — podsmażone,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Zasmażana młoda kapusta

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 średnia młoda kapusta,
  • 200 ml bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • pęczek koperku — posiekany,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję bułkę tartą, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wlewam bulion i dokładnie wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły. Możesz sięgnąć też po mięso wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Do drobiowego dodawaj bulion stopniowo, bo może okazać się, iż masa potrzebuje jej mniej niż w przypadku wieprzowiny.

    Masa na klopsiki- Pyszności

  2. Z masy formuję okrągłe klopsiki i podsmażam je na rozgrzanym oleju.
  3. Zdejmuję klopsiki i na tę samą patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję startą marchewkę i posiekaną młodą kapustę. Zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy i duszę pod przykryciem przez 10 minut.

    Duszenie kapusty- Pyszności

  4. Po 10 minutach dodaję świeży koperek i podsmażone wcześniej klopsiki. Duszę przez kolejne 10 minut.

    Młoda kapusta zasmażana z klopsikami- Pyszności

  5. Gotowe danie przekładam na talerz i dekoruję dodatkowo koperkiem. Podaję na ciepło wraz z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami.
    Smacznego!

    Młoda kapusta zasmażana z klopsikami – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału