Mleko nigdy więcej nie wykipi. Wystarczy, iż przed gotowaniem zrobisz to

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Ciepłe mleko potrzebne jest do różnych przepisów — ciast, płatków, deserów i innych. Zagotowanie go to z pozoru prosta czynność, jednak wystarczy choćby na chwilę zostawić garnek i mleko może wykipieć, brudząc całą kuchenkę oraz przysparzając nam kłopotów. Dlatego warto znać trik, który uchroni nas przed sprzątaniem.

Wylane na kuchenkę mleko to uciążliwy problem, a jeżeli się powtarza, to może prowadzić choćby do uszkodzenia sprzętu. Dlatego dobrze jest zastosować prosty trik, który będzie temu zapobiegał, wystarczy dodać do garnka jeden składnik, który skutecznie powstrzyma je przed wykipieniem.

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało z garnka?

Podgrzewanie mleka powoduje, iż z białka i tłuszczy tworzy się na powierzchni elastyczny kożuch, para wodna nie może swobodnie uciekać, więc go podnosi, powodując kipienie. Dodatkowo białko osiada na dnie garnka i może gwałtownie się przypalić. Najczęściej następuje to w wyniku zbyt wysokiej temperatury — wpływ ma również grubość dna naczynia, im cieńsze tym mleko szybciej się przypali.

Dlatego też ważne jest, aby mleko gotować na małym ewentualnie średnim ogniu. Warto wybrać garnek o nieco grubszym spodzie i co chwilę mieszać dzięki drewnianej łyżki. Poza tym, aby zapobiegać kipieniu mleka, można dodać do garnka odrobinę wody lub oleju. To zapobiegnie przywieraniu białek. Dobrą opcją jest także natłuszczenie wnętrza naczynia dzięki masła (na wysokości, do której wlewa się mleko), tłuszcz pozwoli stworzyć barierę, dzięki której mleko nie wykipi. Można również położyć dużą drewnianą łyżkę na garnku, która zatrzyma kipiące mleko, przebijając kożuch.

Sprawdź także: Zapominasz o tym, pijąc siemię lniane? Tylko sobie szkodzisz

Czy przypalone mleko da się wykorzystać?

Przypalone mleko można próbować uratować — należy przelać je do nowego garnka, dodać odrobinę cukru z wanilią lub soli i ponownie zagotować. To pozwoli usunąć zapach i gorycz, jednak metoda ta zwykle działa tylko wtedy gdy mleko krótko przebywało w przypalonym garnku.

Jak uratować garnek? Do tego przyda się nam soda oczyszczona, wystarczy posypać nią dno i zalać ciepłą wodą. Taką mieszankę należy zostać na kilka godzin i następnie umyć garnek, alternatywnie można wykorzystać ocet, on również będzie w stanie zmiękczyć spaleniznę.

Zobacz też:

Rośnie choćby w parku, ale nikt go nie zbiera. Jest jadalny i do tego smaczny

Tak gwałtownie wyczyścisz nagrobek z lastryko. Bez smug i zacieków w kilka minut

Pluskwy nie dostaną się do twojego mieszkania. Wystarczy, iż zrobisz to

Idź do oryginalnego materiału