Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Mleczna kostka to szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia składające się z zaledwie 4 składników:

  • herbatników,
  • śmietany kremówki,
  • mleka skondensowanego słodzonego
  • i serka kremowego.

Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Smakuje pysznie mlecznie. Jest mięciutkie i pięknie się kroi. Po nocy spędzonej w lodówce herbatniki miękną i ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Udekorowałam je świeżymi owocami i czekoladowymi kuleczkami. W przygotowaniu ciasta pomagał mi 4-letni synek. Dzielnie układał herbatniki. Więc spokojnie z ciastem poradzą sobie choćby dzieci

Takie ciasto będzie fajną propozycją dla osób zabieganych na nadchodzące święta. Kochani życzę Wam radosnych świąt wielkanocnych. Odpocznijcie i spędźcie miło czas w gronie rodzinnym. My będziemy świętować już w powiększonym gronie - do ekipy Cukiereczków dołączyła dwa tygodnie temu mała Małgosia.

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia

  • Karpatka na groszku ptysiowym
  • Ciasto mleczno-limonkowe
  • Biszkopcik z karmelem
  • Krówka bananowa na krakersach

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Super łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Krem, którym przekładamy warstwy herbatników, składa się tylko z 3 składników. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest mięciutkie, pięknie się kroi i pysznie smakuje.

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Składniki:

  • około 600g herbatników maślanych,
  • KREM:
  • 300g serka typu philadelphia,
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 250g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DEKORACJA:
  • owoce,
  • pokruszone herbatniki,
  • kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut

Przygotowanie:

Uwaga: Ciasto przygotowałam w blaszce 25x35cm. Następnym razem użyłabym mniejszej blaszki lub zrobiła 4 przełożenia kremem zamiast 5, aby warstwy kremu były odrobinę grubsze.

KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby śmietana dobrze się ubiła to musi być dobrze schłodzona. W dużej misce umieszczamy serek typu philadelphia i mleko skondensowane słodzone. Miksujemy je na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach miksera (lub szpatułką) tylko do połączenia składników. Krem jest gotowy. Dzielimy go na 5 równych części.

* Używam śmietany 36% Piątnica, która po ubiciu jest sztywna i gęsta. Możesz do tego przepisu użyć także płynnej śmietanki 30%, ale wówczas dodaj do niej 2 śmietan-fixy.

** Mleko skondensowane słodzone, które polecam to mleko z Gostynia.

*** zwykle zamiast oryginalnego serka Philadelphia używam serka kremowego Piątnica sprzedawanego w opakowaniach 135g.

Przygotowanie kremu

ZŁOŻENIE CIASTA: Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników i smarujemy ją równomiernie porcją kremu. Powinniśmy uzyskać 5 warstw herbatników i 5 warstw kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.

* Ponieważ posiadam blaszkę ze stali nierdzewnej to ułożyłam herbatniki od razu w blaszce, bo nie wymaga ona używania papieru.

Herbatniki przekładamy kremem

Następnego dnia ciasto kroimy w kostki. Dodatkowe herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa i posypujemy nimi wierzch ciasta. Każdą z kostek ciasta dowolnie dekorujemy np. świeżymi owocami. Smacznego!

Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia

Jeśli przygotujesz mleczną kostkę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta bez pieczenia


#blaszka 25x35cm #herbatniki #mleko skondensowane słodzone #serek philadelphia #śmietana kremówka

Idź do oryginalnego materiału