Mleczna kostka to szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia składające się z zaledwie 4 składników:
- herbatników,
- śmietany kremówki,
- mleka skondensowanego słodzonego
- i serka kremowego.
Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Smakuje pysznie mlecznie. Jest mięciutkie i pięknie się kroi. Po nocy spędzonej w lodówce herbatniki miękną i ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Udekorowałam je świeżymi owocami i czekoladowymi kuleczkami. W przygotowaniu ciasta pomagał mi 4-letni synek. Dzielnie układał herbatniki. Więc spokojnie z ciastem poradzą sobie choćby dzieci
Takie ciasto będzie fajną propozycją dla osób zabieganych na nadchodzące święta. Kochani życzę Wam radosnych świąt wielkanocnych. Odpocznijcie i spędźcie miło czas w gronie rodzinnym. My będziemy świętować już w powiększonym gronie - do ekipy Cukiereczków dołączyła dwa tygodnie temu mała Małgosia.
Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia
- Karpatka na groszku ptysiowym
- Ciasto mleczno-limonkowe
- Biszkopcik z karmelem
- Krówka bananowa na krakersach
Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia
Super łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Krem, którym przekładamy warstwy herbatników, składa się tylko z 3 składników. Ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest mięciutkie, pięknie się kroi i pysznie smakuje.
Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia
Składniki:
- około 600g herbatników maślanych,
- KREM:
- 300g serka typu philadelphia,
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 250g mleka skondensowanego słodzonego,
- DEKORACJA:
- owoce,
- pokruszone herbatniki,
- kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut
Przygotowanie:
Uwaga: Ciasto przygotowałam w blaszce 25x35cm. Następnym razem użyłabym mniejszej blaszki lub zrobiła 4 przełożenia kremem zamiast 5, aby warstwy kremu były odrobinę grubsze.
KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby śmietana dobrze się ubiła to musi być dobrze schłodzona. W dużej misce umieszczamy serek typu philadelphia i mleko skondensowane słodzone. Miksujemy je na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach miksera (lub szpatułką) tylko do połączenia składników. Krem jest gotowy. Dzielimy go na 5 równych części.
* Używam śmietany 36% Piątnica, która po ubiciu jest sztywna i gęsta. Możesz do tego przepisu użyć także płynnej śmietanki 30%, ale wówczas dodaj do niej 2 śmietan-fixy.
** Mleko skondensowane słodzone, które polecam to mleko z Gostynia.
*** zwykle zamiast oryginalnego serka Philadelphia używam serka kremowego Piątnica sprzedawanego w opakowaniach 135g.
Przygotowanie kremu
ZŁOŻENIE CIASTA: Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników i smarujemy ją równomiernie porcją kremu. Powinniśmy uzyskać 5 warstw herbatników i 5 warstw kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.
* Ponieważ posiadam blaszkę ze stali nierdzewnej to ułożyłam herbatniki od razu w blaszce, bo nie wymaga ona używania papieru.
Herbatniki przekładamy kremem
Następnego dnia ciasto kroimy w kostki. Dodatkowe herbatniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa i posypujemy nimi wierzch ciasta. Każdą z kostek ciasta dowolnie dekorujemy np. świeżymi owocami. Smacznego!
Mleczna kostka czyli ciasto mleczne bez pieczenia