Jakiś czas temu prowadziłam kulinarną dyskusję z pewnym szczylem (robimy to dość regularnie). I on zaczął mi wmawiać, iż przecież do mizerii dodaje się cebulę. Więc ja mu, iż nic nie wie o życiu, iż mizeria jest bez cebuli. On swoje, ja swoje. Skończyło się na tym, iż zrobiłam mizerię z cebulą i ekhm… jest zajebista.
Składniki:
4 ogórki gruntowe lub 1 długi
1 cebula
pół pęczka koperku
3 łyżki śmietany 12%
szczypta cukru
sól
pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Podobne przepisy:
Mizeria ze śmietaną i octem
Mizeria z jogurtem
Mizeria z rzodkiewka
Mizeria ze śmietaną