Mistrzowskie skręcanie

gazeta-lubon.pl 2 lat temu

Rogale na święto Marcina to regionalna tradycja wywodząca się z Poznania. W piątek, 11 listopada Mistrz Świata w cukiernictwie, rodowity poznaniak, właściciel Cukierni Pawlova oraz Studia 44 – Paweł Mieszała oraz znany i ceniony szwajcarski Szef Kuchni, krytyk kulinarny i założyciel Akademii kulinarnej – Kurt Scheller zaprezentowali tradycyjne rogale, opowiedzieli o ich historii oraz przedstawili w jaki sposób prawidłowo stworzyć ten tradycyjny wyrób.

Najpierw o godz. 16, przy wypełnionej publicznością Galerii na piętrze Biblioteki Miejskiej (BM) odbyło się spotkanie autorskie tych znanych w branżach mistrzów podczas którego Kurt Scheller opowiadał koleje swojego życia, dzieląc się wrażeniami i obserwacjami różnych tradycji i obyczajów w odwiedzanych przez niego krajach na różnych kontynentach. W opowiadaniu licznych anegdot wtórował mu Paweł Mieszała. Niecodzienni goście, adekwatnie do święta przybliżyli w bardzo interesujący sposób temat rogali Marcińskich i sposób ich wytwarzania. Po spotkaniu, jego uczestnicy przenieśli się do funkcjonującej w sąsiedztwie BM kawiarni „Studio 44”. Tu Kurt Scheller i Paweł Mieszała dali mistrzowski pokaz skręcania rogali. Kto przyszedł, nie żałował, bowiem można było na bieżąco śledzić następujące po sobie etapy wyrobu świątecznych rogali.

(PAW)

Foto. Zb. Agnieszki Begier i Paweł Wolniewicz

Idź do oryginalnego materiału