Lato znowu nas pożegnało, ale wcale nie oznacza to końca sezonu na lekkie, świeże sałatki. U mnie na talerzu króluje dziś zdrowa miska z ciecierzycą, ogórkiem i fetą, idealna na szybki lunch, który nie tylko syci, ale i daje porządnego kopa energii. Przygotowanie zajęło dosłownie kilka minut… no dobra, prawie kilka minut, bo jak zwykle moczyłam ciecierzycę przez noc i gotowałam ją dopiero następnego dnia. Taki to już mój styl, niby spontanicznie, ale z nutką planowania.
Wiem, wiem, iż można iść na skróty i użyć ciecierzycy z puszki, ale mam wrażenie, iż domowa ciecierzyca smakuje jednak lepiej. Nie żebym była jakąś specjalistą od strączków, ale coś już tam ugotowałam w swoim życiu. Spróbujcie sami i dajcie znać, czy też czujecie tę różnicę!
Zdrowa miska z ciecierzycą – szybki lunch, który smakuje jak lato
Takie sałatki to samo zdrowie. I do tego jakże praktyczne, zwłaszcza latem. Lekkie, szybkie, można je zabrać w pudełku na piknik albo zjeść na balkonie ze szklanką domowej lemoniady w ręku. Przyznam jednak szczerze, iż ja choćby zimą nie stronię od zdrowych misek. Bo o zdrowie (i figurę!) trzeba dbać na co dzień, a nie tylko od święta czy tuż przed sezonem bikini.
Zdrowa miska naprawdę to ułatwia jest sycąca, kolorowa i można ją skomponować dosłownie z tego, co akurat mamy w lodówce. Jej fenomen polega chyba na tym, iż daje totalną wolność – warzywa, owoce, różne strączki, kasze, mięsa, ryby, a choćby owoce morza… Wszystko pasuje, jeżeli połączysz to z głową. Wystarczy jeszcze dodać jakiś wyrazisty dressing – kwaśny, kremowy, może z nutką chili i gotowe. Zdrowa miska z ciecierzycą nigdy się nie znudzi!
Przepisy na healthy bowls na każdy dzień tygodnia
Nie musisz być szefem kuchni, żeby przygotować własną healthy bowl. Serio! Wystarczy odrobina chęci i kilka składników, które pewnie już masz w lodówce. A jeżeli akurat szukasz inspiracji, to oprócz przepisu poniżej koniecznie wypróbuj moją wegańską miskę z prażoną fasolą i karmelizowaną marchewką.
Prosto, tanio i bardzo smacznie… albo wskocz w coś bardziej sycącego jak miska zdrowia z halloumi, awokado i włoskimi orzechami to totalny comfort food w wersji bezmięsnej. No i mój hit, czyli polska miska zdrowia – idealna, gdy w lodówce zostały resztki z obiadu. Wrzucam tam mini kotlety mielone, trochę brokuła, jakąś surówkę… i gotowe!
Jak już wspominałam taką miskę można zrobić ze wszystkiego i z niczego. A najfajniejsze jest to, iż za każdym razem wychodzi trochę inaczej – i nigdy się nie nudzi.

Zdrowa miska z ciecierzycą
DrukujSkładniki:
80 g ciecierzycy, waga sucha
150 feta
2 ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula
3 łyżki świeżego kopru, posiekanego
1½ łyżki nasion konopi
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki białego octu balsamicznego
1 łyżka miodu
¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
sól do smaku
Przygotowanie:
- Namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Następnego dnia ugotować w lekko osolonej wodzie przez około 25 minut. Odcedzić i ostudzić.
- Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, ser feta pokruszyć. Wszystkie składniki wraz z posiekanym koperkiem wymieszać i przełożyć do miski. Dodać nasiona konopi.
- Składniki na dressing umieścić w małym słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć. Wlać do sałatki i całość dokładnie wymieszać. Smacznego!