Miodownik - przepis na udany wypiek
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blachę 25x35 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 3 i pół szklanki mąki pszennej,
- 200 g margaryny,
- 2 żółtka,
- 2 jajka całe,
- 3 łyżki miodu,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Krem:
- 500 ml mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- zapach pomarańczowy, śmietankowy lub waniliowy,
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 50 g masła.
Zobacz także: Ciasto snickers na plackach miodowych. Pyszne połączenie kajmaku, miodu i orzechów
Jak zrobić miodownik z kaszą manną?
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, margarynę, jajka, żółtka, cukier i miód. Najpierw całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami zwarte i elastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na trzy równe części.
- Każdą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Piecz ok. 20 minut.
- Upiecz tak pozostałe dwie części ciasta. Masz mieć trzy takie same miodowe placki.
- Przygotuj krem: Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę manną i cały czas mieszając, gotuj kilka minut. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo przestudzoną kaszę manną oraz wybrany zapach do ciasta np. pomarańczowy.
- Przygotuj polewę: do garnuszka włóż czekoladę i masło, postaw garnek na większym garnku wypełnionym niewielką ilością wody, całość podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i masła.
- Placki miodowe posmaruj kremem, wierzch polej polewą z czekolady.
+11
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: