Mini pancakes wyglądają uroczo na talerzu, ale smakują jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Placki i placuszki to coś, co kochają dzieci na całym świecie. W moim domu po te małe pancakes’y ręce wyciągają nie tylko najmłodsi członkowie rodziny. I wcale się nie dziwię, bo nie tylko wyglądają apetycznie, ale też świetnie smakują. Są malutkie i puszyste, a z dodatkiem owoców, syropu klonowego lub czekoladowej polewy prezentują się jeszcze lepiej. Do przygotowania ich w małej i jednocześnie kształtnej wersji nie potrzebujesz specjalnych gadżetów i sprzętów, przyda się zwykła butelka po wodzie mineralnej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Mini pancakes z butelki
Składniki:
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 10 g cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Miksuję wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Powstałą masę przelewam przy pomocy lejka do czystej butelki po wodzie mineralnej. W butelce robię wcześniej dwa otwory. Butelkę z masą zakręcam.
Mini pancakes z butelki- Pyszności
- Odwracam butelkę i wyciskam porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Najlepiej sprawdzi się ta do naleśników, o płaskiej, nieprzywierającej patelni. jeżeli jednak twoja patelnia lub przywierać, rozsmaruj na niej odrobinę oleju roślinnego przy pomocy silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego.
Mini pancakes z butelki- Pyszności
- Smażę placuszki przez chwilę z obu stron, aż się zarumienią. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo przez swój rozmiar gwałtownie są już gotowe. Smaż na małej mocy, aby równomiernie się upiekły.
- Gotowe placuszki przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Uwielbiam jeść je w towarzystwie świeżych, letnich owoców (maliny, borówki czy truskawki) i słodkiego akcentu w postaci syropu klonowego, miodu lub polewy czekoladowej.
Smacznego!Mini pancakes z butelki- Pyszności