Mini pączki

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Przygotowujemy je z tego samego ciasta co duże pączki. Są idealne dla najmłodszych, bo pasują do małych rączek. Mini pączki można nadziać tak jak duże pączki, a można tylko obtoczyć w cukrze pudrze. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby polać je lukrem. Z nadzieniem czy bez smakują wyśmienicie. Są leciutkie i puszyste! Ciasto drożdżowe jest lekki, elastyczne, bardzo dobrze się z nim pracuje.

Małe pączki

Przeczytaj koniecznie mój najnowszy wpis, w którym zebrałam wszystkie porady dotyczące smażenia pączków:

JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?

Mini pączki

Więcej przepisów na mini pączki

  • Pączki z serka homogenizowanego
  • Pączusie serowe
  • Zeppole czyli włoskie mini pączki
  • Chrupiące poduszeczki

Mini pączki

Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Są idealne dla najmłodszych. Można je nadziać tak jak duże pączki, a można tylko obtoczyć w cukrze pudrze. Są leciutkie i puszyste!

Mini pączki

Składniki (50 sztuk):

  • MINI PĄCZKI:
  • 500-550g mąki,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka (250ml),
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 100g masła,
  • 1 łyżki wódki,
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem przez 10 minut nad parą wodną. Tzn. zagotowujemy wodę w większym garnku. Na garnku ustawiamy miskę. Dno miski nie powinno dotykać lustra wody, a woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Ucierać możemy mikserem lub rózgą.
Ubite jajka umieszczamy w misie miksera. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy alkohol i rozpuszczone masło.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).

*Aby ciasto ładnie rosło w pomieszczeniu powinno być ciepło. Nie otwieramy wtedy okien i nie robimy przeciągu.

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (około 20g) i formujemy okrągły kształt mini pączka. Mini pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut - powinny podwoić swoją objętość.

*Jeśli nie chcesz formować kuleczek to możesz ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm i wycinać okrągła foremką kształty. Użyj foremki o średnicy 2cm (lub kieliszka), aby uzyskać pączki na jeden kęs. Foremka może być też większej średnicy - najlepsza będzie około 3-4cm.

Mini pączki zostawiamy do napuszenia

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mini pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony.

Smażenie małych pączków

Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Wystudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!

Wystudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze.

*Pączki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mini pączki

Jeśli przygotujesz mini pączki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Pączki i racuchy


#drożdże #Tłusty Czwartek #żółtka

Idź do oryginalnego materiału