Witajcie w Dzień Dziecka! Długo zastanawiałam się co mogę przygotować moim dzieciom z okazji Dnia Dziecka. Uwielbiam zaskakiwać najbliższych swoimi wypiekami. I w tym roku wymyśliłam sobie mini drożdżówki czyli tradycyjne drożdżówki w wersji mini. Miękkie i puszyste, maślane, z kruszonką, kolorowe - bo wykorzystałam do nich sezonowe owoce. Takie bułeczki są idealne do małych rączek. Latem warto wykorzystać świeże owoce, a jesienią drożdżówki można wypełnić owocami mrożonymi. Możecie przygotować je także z budyniem, marmoladą lub twarożkiem.
Mini drożdżówki z owocami
Mini drożdżówki z owocami
Zaskocz swoje dziecko pysznymi mini drożdżówkami. Gorąco polecam te bułeczki na letnie pikniki.
Mini drożdżówki
To drożdżówki idealne do małych rączek. Latem przygotuj je ze świeżymi owocami, a zimą użyj owoców mrożonych.
Mini drożdżówki
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 200g owoców: jagody, maliny, truskawki, morele;
- ugotowany budyń i marmolada, twaróg tak jak w TYM przepisie
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
Składniki na kruszonkę
Przygotowanie kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
Przygotowanie rozczynu
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Przygotowanie ciasta na drożdżówki
* jeżeli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto na drożdżówki
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 20 równych części (po około 35g każda).
Przygotowanie mini drożdżówek z owocami
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Przygotowanie mini drożdżówek z owocami
Po tym czasie dzięki małej szklanki lub większego kieliszka robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję owoców, budyniu lub marmolady. Morele i truskawki wkładamy rozcięciem do góry.
*Budyń gotujemy gęstszy, zamiast 500ml dajemy 400ml mleka. Dodajemy także 2 łyżki cukru.
** Owoców mrożonych wcześniej nie rozmrażamy.
Przygotowanie mini drożdżówek z owocami
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Mini drożdżówki z owocami
Bułeczki pieczemy około 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!
Mini drożdżówki z owocami