Mimo iż sezon trwa, warzywa są coraz droższe. "Dziwna sytuacja". Co podrożało najbardziej?

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl


Koniec lata i początek jesieni to czas uwielbiany przez tych, którzy są odpowiedzialni za domowe zakupy spożywcze. Na straganach pełno sezonowych warzyw, a co najlepsze - są też w dobrych cenach. Okazuje się jednak, iż w tym roku wygląda to nieco inaczej. "Jest to dziwna sytuacja" - przyznał Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze.
Wrzesień to czas, w którym ochoczo kupujemy warzywa całymi skrzynkami. Właśnie teraz z reguły są najtańsze i mają najlepszy smak. Najczęściej z takich "hurtowych" niemal ilości przygotowujemy przetwory na zimę. Okazuje się jednak, iż tegoroczne zakupy mogą być nieco szczuplejsze. A to za sprawą nietypowej sytuacji na rynku.


REKLAMA


Zobacz wideo 300 zł to za mało? Rodzice mówią, ile kosztuje wyprawka szkolna [SONDA]


Pomimo sezonu warzywa drożeją. Eksperci nie kryją zaskoczenia
- Wrzesień jest kiepskim miesiącem handlowym, zwłaszcza pierwsza połowa. Niektóre produkty tanieją, inne drożeją w sposób niewytłumaczalny - powiedział w rozmowie z serwisem Sady Ogrody Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze.
Pewnym pocieszeniem może być fakt, iż rozpoczyna się zwiększony import produktów z Zachodu. Niektóre z nich zatem powoli tanieją. jeżeli jednak liczymy na krajowe warzywa, musimy nastawić się na pewne podwyżki. Choć na szczęście nie dotyczy to wszystkich dóbr. Co tanieje, a za to zapłacimy więcej?


Największym zaskoczeniem jest cena ogórków. Te szklarniowe zwykle kupujemy w niższej cenie, tymczasem w tej chwili musimy za nie zapłacić 7-8 zł za kilogram. jeżeli nie zdążyliśmy zrobić kiszonych, możemy upolować jeszcze ogórki gruntowe, jednak ich cena osiąga choćby 9 zł za kilogram.


O tej porze roku jest to dziwna sytuacja


- skwitował ekspert.


Co jeszcze drożeje? Więcej zapłacić musimy m.in. za białą kapustę, której zaczyna brakować w sklepach. w tej chwili kosztuje 5 - 5,50 zł, zaś wcześniej ta kwota wynosiła 3,50 - 4 zł. Podrożała także papryka. I to sporo, bo o 100 proc. Przez całe lato mogliśmy kupić ją w cenie 4 zł za kilogram. w tej chwili musimy wydać choćby 8 zł.
Które warzywa są tańsze? Gratka dla fanów rosołu


Mimo iż sezon trwa, warzywa są coraz droższe. 'Dziwna sytuacja'. Co podrożało najbardziej? Fot. Marcin Stępień / Agencja Wyborcza.pl


Na szczęście nie wszystkie warzywa drożeją. Szczególnie zadowoleni będą fani kalafiora, który przez ostatnie lata był drogi (nawet 7-9 zł za sztukę), a jego jakość nieraz pozostawiała wiele do życzenia. W tym momencie cena kalafiora spadła do 4 zł za sztukę. Amatorów tego warzywa ucieszy także fakt, iż jego jakość także jest na plus.
Podobnie sytuacja wygląda z pietruszką. Kilka lat temu jej cena mocno wyskoczyła i przez długi czas nie spadała (wówczas wynosiła choćby ponad 20 zł za kilogram). W późniejszym okresie spadła do 5 zł, a w tej chwili pietruszkę możemy kupić za 3-4 zł za kilogram. Fanów domowych zup i sosów ucieszy fakt, iż korzystna jest także cena pora (4 zł za kilogram) i selera (2 zł za kilogram). jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału