fot. screen Youtube / @OmyoussefBrud może pokryć zarówno spód, jak i wnętrze patelni czy garnka. Wygląda niechlujnie i ogranicza praktyczność naczynia. Z pozoru walka ze spalenizną wydaje się mordercza, ale do dyspozycji mamy mnóstwo efektywnych sposobów, dzięki którym naczynia znów mogą odzyskać blask. Racjonalne nastawienie do pielęgnacji może sprawić, iż patelnia zyska stan nowości, a przyrządzanie na niej posiłków znów będzie możliwe.
Przypaliłeś patelnię? W święta kuchenka przeżywa prawdziwe oblężenie, a naczynia, w których co chwila coś się gotuje czy smaży, częściej się brudzą. Świąteczny chaos w kuchni może pogrążyć kucharza, a jednym z najpowszechniejszych problemów, z jakim musi się wtedy mierzyć, jest przypalone danie i brudne naczynie. Szybka reakcja i odpowiedni detergent są plastrem na zabrudzenia.
Dlaczego dbanie o czystość garnków i patelni jest ważne?
To nie tylko sprawa estetyki, ale i zdrowia. Spalenizna na patelni zawiera toksyny, które uwalniają się podczas podgrzewania i wnikają do jedzenia. Spożycie pokarmu zawierającego niebezpieczne substancje może skoczyć się zatruciem pokarmowym. Z uwagi na to warto utrzymywać naczynia w czystości. Ma to także pozytywny wpływ na ich żywotność i funkcjonalność (ciepło zostaje jednostajnie rozdysponowane po całej powierzchni). Do walki z brudem nie warto angażować ostrych chemikaliów. Są nieekologiczne i mogą trwale zniszczyć mytą powierzchnię.
Sklepowa chemia nie dorasta jej do pięt. Najlepsza mikstura do zabrudzonej patelni
Do pojemnika wlej 500 ml litra coli, dodaj do niej 2 łyżki płynu do naczyń i 2 łyżki pasty do zębów. Dobrze wymieszaj i przelej do pojemnika z dozownikiem. Rozpylaj detergent na przypalone naczynia kuchenne i czyść gąbką. Gdy szlam zejdzie, opłucz patelnię lub garnek wodą i osusz. Odzyska dawny blask i znów będzie można normalnie z niej korzystać. Domowymi środkami dostępnymi od ręki też można odpicować garnki.
Jak działają składniki preparatu?
Cola, płyn do mycia naczyń i pasta do zębów w połączeniu działają najskuteczniej. Napój zawiera kwas fosforowy, który jest silną substancją czyszczącą. Surfaktanty w płynie do naczyń rozpuszczają tłuste osady i inne uporczywe ślady, a moc ścierna i wybielająca pasty do zębów deklasuje spieczone resztki pożywienia. To niezawodne trio na niemal każdy brud.
Zobacz także: Szafki i blaty w kuchni myję sprayem z liści. Wyglądają jak nowe















