Co można zrobić z czereśni? Sprawdzony przepis
Czereśnie to zdrowe, pyszne i bardzo aromatyczne owoce. Można je jeść same lub wykorzystać do niektórych wypieków. Proponuję przepis na pyszny migdałowiec z czereśniami. To jedno z moich ulubionych ciast na ciepłe, czerwcowe dni. Można je przygotować bardzo łatwo i gwałtownie i to bez dodatku mąki pszennej. Ciasto jest puszyste, leciutkie i w sam raz słodkie. Piecze się je „do góry nogami”, dzięki czemu nie trzeba się martwić, iż owoce opadną.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto migdałowe z czereśniami.
Przepis na migdałowiec z czereśniami
czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia
porcja na: średnią blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g zmielonych migdałów,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 7 jajek,
- 200 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 25 czereśni,
- cukier puder do posypania.
Przepis na kompot z czereśni. Zamknij smak i zapach lata w słoiku
Kompot z czereśni to napój szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy. Ten smak kojarzony jest z dzieciństwem, ale uwielbiają go również dorośli i seniorzy. Kompot może być po prostu orzeźwiającym…
Jak zrobić ciasto z czereśniami?
- Czereśnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na spodzie czereśnie, tak by przecięcie dotykało papieru.
- Rozdziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Białka zacznij ubijać mikserem, po chwili dosypuj stopniowo cukier.
- Do ubitych białek dodaj wanilię oraz żółtka.
- Zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę ziemniaczaną oraz zmielone migdały.
- Przelej wymieszane ciasto na ułożone w blaszce czereśnie.
- Piecz w 170 stopniach przez około 35 minut.
- Po upieczeniu ciasto przestudź i odwróć do góry nogami, tak by czereśnie znalazły się na wierzchu.
- Dla dekoracji posyp ciasto odrobiną cukru pudru. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: