Mam słabość do korzennych ciastek, a jak już piekę migdałowe pierniczki to zawsze wiąże się to u mnie z eksperymentami. Tym razem postawiłam na wariację, która zachwyciła wszystkich – nadziałam pierniczki kremową masą orzechową. Efekt? Aromatyczne ciasteczka pachnące migdałami i korzennymi przyprawami, które w mgnieniu oka wprowadziły mnie w świąteczny nastrój.
Migdałowe pierniczki z nadzieniem – słodka tradycja w nowej odsłonie…Bo magia świąt zaczyna się w kuchni!
Chcecie upiec te pyszności na święta? To prostsze, niż myślicie! Oto lista składników:
- Mąka – najlepsza pszenna tortowa.
- Masło – nadaje ciastu kruchości i delikatności.
- Zmielone migdały – dzięki nim pierniczki zyskują wyjątkowy smak.
- Przyprawy korzenne – to one tworzą magię świąt.
- Kakao – odrobina, dla głębi smaku i koloru
- Śmietanka – aby ciasto było aksamitne i nie kruszyło się.
- Cukier brązowy – dla subtelnej karmelowej słodyczy.
Masa orzechowa do pierniczków – domowej roboty czy kupna?
Do masy orzechowej możecie wykorzystać ulubione orzechy – laskowe, włoskie, a choćby nerkowce. Zmiksujcie je na gładko, dodajcie odrobinę miodu lub cukru pudru, by uzyskać aksamitny krem. Na koniec wymieszajcie z rozpuszczoną, mleczną czekoladą. Zrobienie orzechowego nadzienie jest proste, ale jeszcze prostsze jest kupić gotowy blok orzechowy co ja uczyniłam. jeżeli znacie duńską markę odense, które specjalizuje się w dodatkach do wypieków to na pewno natrafiliście na nougat w bloku, który świetnie nadaje się do wypieków ciasteczek.
Drobne świąteczne smakołyki – migdały, korzenne przyprawy i święta w pełni!
Uwielbiam wypiekać ciasteczka na święta – to moja ulubiona tradycja, która wprowadza magiczną atmosferę do domu. Zapach korzennych przypraw, delikatnej wanilii i pieczonych migdałów rozchodzący się z piekarnika sprawia, iż od razu czuję świąteczny klimat. Eksperymentuję z różnymi przepisami, a każde ciastko ma swoją historię o choćby czekoladowe ciastka z polkagris. To nie tylko wypieki, ale też czas spędzony z bliskimi przy dekorowaniu i wspólnej degustacji. Święta bez ciasteczek i lukrowanych pierniczków? Nie ma mowy!
Przygotowanie migdałowych pierniczków z takim nadzieniem to prawdziwa przyjemność, a zapach rozchodzący się z piekarnika sprawi, iż poczujecie magię świąt jeszcze przed ich nadejściem. Smacznego pieczenia!
Migdałowe pierniczki z nadzieniem orzechowym
DrukujSkładniki:
200 g pszennej mąki
100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
50 g kakao
170 g masła, miękkiego
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki zmielonych goździków
½ łyżeczki zmielonego kardamonu
½ łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta ziela angielskiego
50 g brązowego cukru
100 g białego cukru
150 g orzechowego bloku czekoladowego marki odense
Przygotowanie:
- Wymieszać zmielone migdały z przyprawami i cukrem. Odłożyć 2 łyżki do obtoczenia. Odważyć mąkę i kakao. Dodać resztę migdałów z przyprawami korzennymi, rozgniecione masło, śmietankę i zagnieść gładkie ciasto. jeżeli ciasto kruszy się dodać więcej śmietanki.
- Porcja ciasta na pierniczki waży około 700 gramów. Można z niej zrobić około 40 pierniczków. Odważyć kawałki ciasta o wadze około 18 gramów każdy. Na każdy kawałek nałożyć kosteczkę masy orzechowej i uformować okrągłe ciasteczka o średnicy około 2 cm.
- Obtoczyć pierniczki w posypce migdałowo-korzennej i układać na wyścielonej pergaminem blasze w małych odstępach. Ciastka zbytnio się nie rozpływają podczas pieczenia. Piec ciastka w piekarniku nastawionym na 170ºC na termoobieg około 10-12 minut. Ja piekłam 10 minut.
- Ostudzić ciastka na blasze po czym przełożyć do blaszanego pudełka. Przechowywać do tygodnia. Smacznego!