Miętówka dla dorosłych, czyli środek na niestrawność i ból brzucha. Wypróbuj babciny przepis na nalewkę miętową. To hit ziołowej apteczki
Spis treści
Nalewka z mięty – przepis na wódce i spirytusie
Nalewka z mięty to leczniczy wyciąg wodno-alkoholowy z liści mięty. To popularne zioło najczęściej stosowane jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów.
![](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/11/81/66850231ec65e_p.jpg?1719992893)
Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!
Składniki na nalewkę miętową:
- 300 g mięty pieprzowej,
- 700 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 300 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?
- Zrywając miętę, wybieraj tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
- Liście umyj i dokładnie wysusz, a następnie wrzuć do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
- Zasyp cukrem i zalej alkoholem, zakręć szczelnie słoik, a następnie odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
- Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę przecedź przez sito lub grubą gazę.
- Rozlej leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.
Sprawdź też:
- Przy jakich dolegliwościach pomaga mięta? adekwatności naparu i olejku miętowego
- Olejek miętowy na niestrawność, ból głowy i przeziębienie!
Na co pomaga nalewka miętowa?
Nalewka miętowa zawiera najważniejszym składnik z liści rośliny, jakim jest mentol. Wykazuje on adekwatności przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, a dzięki temu łagodzi objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia. Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa także na wydzielanie żółci, dzięki czemu wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych i tłustych.
Nalewka z mięty – przepis na wódce i spirytusie
Nalewka z mięty to leczniczy wyciąg wodno-alkoholowy z liści mięty. To popularne zioło najczęściej stosowane jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów.
![](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/11/81/66850231ec65e_p.jpg?1719992893)
Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!
Składniki na nalewkę miętową:
- 300 g mięty pieprzowej,
- 700 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 300 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?
- Zrywając miętę, wybieraj tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
- Liście umyj i dokładnie wysusz, a następnie wrzuć do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
- Zasyp cukrem i zalej alkoholem, zakręć szczelnie słoik, a następnie odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
- Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę przecedź przez sito lub grubą gazę.
- Rozlej leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.