Mięso mielone z pomidorami

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Mięso mielone ze świeżymi pomidorami to moja propozycja na szybki i prosty obiad w okresie letnim. Potrawa jest tak pyszna, iż aż sama jestem zaskoczona jej końcowym smakiem i aromatem.

Bardzo lubię używać świeżych pomidorów do potraw. Ostatnio zrobiłam zupę pomidorową z pomidorów, a dziś zapraszam na zapraszam na szybki obiad z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Poza sezonem świeże pomidory zastępuję z puszki.

Mięso mielone z pomidorami – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego *
  • 1 kg pomidorów świeżych (lub z puszki)
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki bazylii (ewentualnie oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie)

* Jakie mięso mielone? Do mojej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowego, wołowego lub drobiowego, zmielonego na średnich oczkach. Idealne jest połączenie 2/3 mięsa wołowego (np ligawa) z 1/3 mięsa wieprzowego (np łopatka lub szynka).

Sposób wykonania mięsa mielonego z pomidorami

Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy jedynie większej patelni z grubym dnem oraz noża i deski do krojenia. Przyda się też miska do sparzenia pomidorów.

Krok 1 – podsmażam mięso

Mieso mielone wrzucam na suchą i rozgrzaną patelnię. Podsmażam na średnim ogniu i często mieszam, aż mięso zmieni kolor na blady. Trwa to około 4 – 5 minut.
Jeśli chcesz, to przed smażeniem mięsa, na patelnię możesz też wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażać przez około 5 minut. Tak zrobiłam spaghetti z mięsa mielonego.

Krok 2 – dodaję pomidory

Pomidory zalewam w misce wrzątkiem przez około 2 minuty. Następnie odcedzam i zalewam zimną wodą. Następnie wykrawam zielone końcówki od szypułki i zdejmuję skórkę, która praktycznie sama schodzi.

Pomidory kroję w 1 lub 2 cm kostkę. Poza sezonem możesz oczywiście użyć pomidorów z puszki wraz z sosem własnym.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam

Pokrojone pomidory wraz z posiekanym czosnkiem wrzucam na patelnię z mięsem mielonym. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 30 – 45 minut bez przykrycia. W tym czasie pomidory się rozgotują i stworzą cudowny sos dla mięsa mielonego. Czas podsmażania zależy przede wszystkim od dojrzałości oraz stopnia rozgotowania pomidorów i konsystencji sosu, jaki chcemy uzyskać. Na 10 minut przed końcem podsmażania, dodaję przyprawy i próbuję smak.

Krok 3 – podaję potrawę na obiad

Mięso mielone z pomidorami to uniwersalne danie, które możesz podać z: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi czy kromką chleba. Ja najczęściej podaję z makaronem lub ryżem. Ryż i makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowania makaronu używam proporcji: 10 g soli na 1 litr wody i 100 g makaronu. Zarówno makaron jak i ryż wrzucam do osolonego wrzątki. Po ugotowaniu odcedzam na sicie lub durszlaku.
Poniżej ryż z mięsem mielonym i pomidorami udekorowany listkiem pomidorków koktajlowych.

Wierzch potrawy możesz też posypać starowanym na grubych oczkach serem żółtym.

Idź do oryginalnego materiału